Life
8296 prikaza

CIA je skupljala viceve za Sovjete. Neki su baš strašni

Mihail Gorbačov i Ronald Reagan
Bijela kuća/ public domain
Vrijeme Hladnog rata bilo je poznato kao crno doba, no moglo je i nasmijati ljude

Tajanstveni svijet špijuna, posebno onih ruskih i američkih u doba Hladnog rata, uvijek je zanimljiva tema. Uz one njihove standardne svakodnevne poslove, kao što su nadzor, prisluškivanja, praćenja, tajni zadaci, čini nam se kako im nije ostajalo puno vremena za zabavu i opuštanje. Osim ako to neki zadatak od njih nije zahtijevao. 

No da su i oni bili poput nas, običnih ljudi, koji vole zbijati šale, pokazuju i dokumenti pronađeni u tajnom skladištu CIA-e. Dokumenti s kojih je skinuta oznaka povjerljivosti prikazuju šale koje agenti CIA-e skupljali i prenijeli Washingtonu, a koje su zbijali Sovjeti, a prepričavali sigurno i njihovi agenti, piše The Daily Mail.

"Amerikanac kaže Rusu da je SAD toliko slobodna zemlja da on može doći ispred Bijele kuće i vikati "Nek se g... Ronald Reagan". A Rus mu na to odgovara: To nije ništa. Ja mogu stati ispred Kremlja i vikati Nek se g...Ronald Reagan i isto tako". 

Ta je šala nasmijala i spomenutog predsjednika Reagana a neki čak kažu kako mu se toliko svidjela da ju je i on upotrebljavao. 

Spyscape muzej SPYSCAPE Style Ovdje ćete saznati jeste li James Bond ili Mata Hari

Iako nije poznato zašto je CIA to radila, neki će reći kako su na takav način zapravo pratili mišljenje Rusa o američkim političarima i vlasti. Poseban izvor šala bio je i Mihail Gorbačov, posljednji predsjednik SSSR-a koji je ostavku na svoju dužnost podnio krajem prosinca 1991. godine uslijed raspada te moćne sile.

"Radnik stoji u prodavaonici pića i kaže: Dosta mi je, sačuvajte mi mjesto, idem upucati Gorbačova.  Nakon dva sata vratio se i htio stati na isto mjesto gdje je stajao prije nego je otišao. Njegov ga je prijatelj pitao: Jesi ga uspio? Ovaj mu odgovara: Nisam, tamo je red čak puno duži nego ovdje".

Ova je šala Gorbačovu donijela veliku popularnost preko oceana.

Niz je šala bilo na njegov račun, između ostalog i ona koja ga je uspoređivala sa slovačkim političarom Alexanderom Dubčekom, koji je radio na tome da vlada funkcionira transparentnije, a uz to nametao kontrole nad slobodu govora i medije, te umjetnost. Njegovi pokušaji reformi završili su tako da su ga Sovjeti izbacili iz ureda kada je njihova vojska umarširala u tadašnju Čehoslovačku. 

Neiscrpan izvor šala bio je i način života u Sovjetskom savezu, na primjeru Čukčija, autohtonog naroda koji nastanjuje Čukotski poluotok obale Čukotskog i Beringovog mora te Arktičkog oceana.

"Upitali su ga što bi napravio da se granice Sovjetskog saveza otvore. Odgovorio im je kako bi se popeo na najveće drvo. Kad su ga pitali zašto, rekao je: Da ne bih slučajno zapeo u stampedu svih onih koji žele otići! Zatim su ga upitali što bi napravio da se otvori američka granica. Na što je odgovorio: Popeo bih se na najviše drvo kako bih mogao vidjeti ludu osobu koja bih htjela doći ovdje".

Žene u SSSR Najvažnije pitanje Kultura Staljin je urlao: Seks je partijski neprijatelj broj jedan!

Zabavnih šala bilo je i na račun Josifa Staljina i kažnjavanja Rusa. 

"Jedan se Rus vratio u Moskvu nakon što ga nije bilo 15 godina. Objasnio je kako je bio u zatvoru jer je Staljina nazvao glupanom. Puno je to godina za kritiku vođe, rekao mu je prijatelj. Na što mu je ovaj odgovorio: O, dobio sam samo godinu dana za to. Ostalih 14 dobio sam za otkrivanje državne tajne".

Od šala nije bio pošteđen ni KGB-a. 

"Nakon što je sjedište KGB-a zahvatio požar, netko ih je nazvao telefonom. Odmah su mu odgovorili: Ne možemo ništa napraviti, KGB je upravo izgorio. Pet minuta nakon toga ista osoba nazvala je opet. I dobila isti odgovor. Kada je nazvao treći put, operator je prepoznao njegov glas i upitao ga zašto stalno zove kad mu je već rekao da je KGB izgorio. Ovaj je odgovorio: Znam, samo volim to čuti".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 19:45 04.Siječanj 2019.

    regan je prijetio a nikad nikoga nije napao

  • nelson 18:12 24.Rujan 2018.

    najbolje kad je regan na radiju rekao da ce bombardirati moskvu.za pola sata ,a bila šala...da su to rusi čuli bio bi 3 svj rat

  • Avatar Nikola Perić
    Neron 13:27 24.Rujan 2018.

    CIA je sama loš vic,koja stoji Američke porezne obveznike,jako jako mnogo.