Life
1104 prikaza

CJNG postaje najjači narkokartel u Meksiku, ali i najbrutalniji

Kartel CJNG
Wikipedia
CJNG se nalazi u meksičkoj državi Jalisco na zapadu zemlje i pod kontrolom drže područje od Cancuna do granice s Teksasom

CJNG nova je generacija narkokartela u Meksiku koji je nastao iz kaosa narkokartela među meksičkim kartelima i najbrže je rastući kartel od svih u Meksiku. 

CJNG se nalazi u meksičkoj državi Jalisco na zapadu zemlje i pod kontrolom drže područje od Cancuna do granice s Teksasom.

Sami izrađuju svoje oružje

"Šire se poput raka Meksikom i uskoro bi mogli nadmašiti kartel Sinaloa i postati najmoćniji kartel u državi", rekao je Mike Vigil, bivši šef odjela za suzbijanje trgovine drogom za Business Insider.

Kartel se toliko uspješno proširio da ne moraju brinuti čak ni za oružje, jer organiziraju vlastite radionice na kojima njihovi članovi uče kako mogu sami izrađivati pištolje i puške.

CJNG je inače nekad bio dio kartela Sinaloa, ali su se od njih odvojili 2010. nakon što je umro šef za Jalisco Ignacio Coronel. Njegovom smrću stvorio se vakum kojeg je frakcija u Jaliscou iskoristila i stvorila vlastiti biznis.

Nacionalistička paramilitarna organizacija

Njihov gotovo meteorski prodor na meksičko tržište od 2010. pa do danas ovisilo je o više faktora. Za početak, grupa je stekla ogromno znanje i iskustvo dok su bili dio Sinaloe. Osim toga, odvojili su se od središnjice s bazom podataka o 'poslovnim partnerima', a puno im je pomoglo i to što je Jalisco u političkom smislu najstabilnija država u Meksiku. Na kraju nisu imali ni konkurenciju na tom području, tako da su ga preuzeli bez previše truda.

Nadalje, svoj uspjeh mogu pripisati i činjenici što su se u startu pozicionirali kao nacionalistička paramilitarna organizacija koja će iz Jaliscoa otjerati sve kartele i uvesti stabilnost. 

Počinili masovna ubojstva

Kako bi to i dokazali, 2011. je frakcija CJNG-a "Mata Zetas" (Zeta ubojice) izvela masovno ubojstvo 35 ljudi u Veracruzu za koje su tvrdili da su članovi suparničkog kartela, Los Zetas. Dva dana kasnije pronađeno je još 11 tijela članova Los Zetasa za koje se sumnja da su ih također ubili članovi CJNG-a.

U Veracruzu su isto tako u plastičnim vrećama pronađena tijela tri novinara koji su izvještavali o ratu narkokartela na tom području, a u posljednjih 18 mjeseci ubijeno je ukupno sedam novinara. CJNG je preuzeo odgovornost za ubojstvo pet novinara, iako se sumnja kako su odgovorni za svih sedam ubojstava.

Nakon toga grupa u potpunosti preuzima imidž branitelja Meksika od narkokartela i kreću u 'rat' s kartelom Knights Templar i kartelom obitelji Michoacan. Oba kartela su pretrpjela velike gubitke nakon sukoba s CJNG-om, te su izgubili nekoliko većih gradova u kojima su bili glavni za ilegalni biznis s drogama.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.