Life
6935 prikaza

Čovjek iza željezne maske: Pigmejac, sluga ili brat kralja

Čovjek s željeznom maskom bakrorez
History Museum
Do danas nije razjašnjen identitet čovjeka koji je tri desetljeća proveo u francuskim zatvorima sakriven iza maske

U Bastilji je postojao, ako je vjerovati Voltaireu i Dumasu, čovjek čije je lice bilo zaklonjeno željeznom maskom. Tko je on, i kakav je zločin počinio da je zaslužio tako grubu kaznu, još nije sigurno. Voltaire je pisao kako je riječ o nezakonitom bratu Luja XIV, dok je Alexandre Dumas tvrdio kako je riječ o bratu blizancu koji je bi pravi kralj Francuske jer je rođen nekoliko minuta prije Luja.

Tom se premisom vodi i film "Man in the Iron Mask" iz 1998. godine s Leonardom DiCaprijom u glavnoj ulozi. Zatočenik s maskom bio je zatvoren u Bastilji i nekim drugim zatvorima po Francuskoj nekoliko desetljeća, sve do njegove smrti 1703. godine, a neki pisci i povjesničari kažu da je priča o željeznoj masci pretjerana te da je on na licu nosio masku od crnog baršuna.

Stonehenge BROJNA PITANJA Life Fotografije Stonehengea koje ne žele da vidite

Brojne teorije i oni koji pokušavau riješiti misterij čovjeka u željeznoj masci tvrde kako je zapravo u pitanju bio francuski general, talijanski diplomat, pisac i glumac Molière, ili pak sluga imena Eustache Dauger. Protivnici Lujevog režima, kojih je bilo mnogo, zabavljali su se teorijama. Neki su čak širili glasine kako je riječ o ljubavniku njegove supruge, ili pak pripadniku naroda Pigmeja s kojim je kraljica zatrudnila.

Paul Sonnino, profesor povijesti iz Kalifornije, tvrdi kako je upravo Eustache Dauger tajanstveni čovjek sa željeznom maskom.

- Godine 1669. markiz de Louvois poslao je pismo upravitelju zatvora Pignerol kako bi ga obavijestio da stiže zatvorenik imena Eustache Dauger - kaže povjesničar s kojim se mnogi njegovi kolege slažu. Upravitelj imena Benigne de Saint Mars bio je nekadašnji mušketir, a tijekom godina je nesretnog zatvorenika vodio gdjegod je i sam išao. Iz Pignerola (današnja Italija) otišli su u zatvor na malenom otočiću u Mediteranu, a na kraju i u Bastilju, kada je bivši mušketir postao upravitelj tog zatvora.

- Kada god bi se putovalo nitko nije imao prilike vidjeti lice, čuti glas ili čuti ime zatvorenika, to je bilo strogo zabranjeno - kaže jedno svjedočanstvo.

Tragedija na planini Otorten Što se dogodilo? Life Misterij ruskih planinara: Našli ih bez jezika, očiju...

- Ozbiljni povjesničari davno su odbacili tezu koju su popularizirali Voltaire i Dumas da je riječ o bratu blizancu tadašnjeg kralja. Manje više se slažu da je riječ o Eustache Daugeru koji je samo ponekada nosio masku, i to ne željeznu već od crnog baršuna. On je bio nečiji sluga, ali čiji i što je napravio da zasluži takvu kaznu još nije jasno - pojašnjava Sonnino koji u svojoj knjizi “The Search for the Man in the Iron Mask: A Historical Detective Story”piše da je Dauger radio za tadašnjeg kardinala Mazarina, opasnog čovjeka koji je akumulirao golemo bogatstvo.

- Mislim da je Dauger smatrao daje Mazarin ukrao dio novca, tko zna kome je to rekao. Kada su ga uhitili vjerojatno mu je rečeno da ako itko sazna njegov identitet da će umrijeti - kaže o legendi Sonnino.

Servirala mu se, zapisali su još tada svjedoci, najbolja hrana, a on je znao svirati gitaru, što upućuje na to da je bio obrazovan čovjek. No, nakon njegove smrti pokopan je u neoznačen grob, njegova je odjeća spaljena u zoru, a čak su i zidovi njegov ćelije izribani i prefarbani.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.