Life
106008 prikaza

Sodoma i Gomora: Crteži otkrili kupleraje Pompeja

Erotske slike iz Pompeja
Marie-Lan Nguyen/Wikipedia
Erotske slike na zidovima preživjele su slavnu erupciju rimskog grada u 79. godini nakon Krista

Antički grad Pompeji s juga Apeninskog poluotoka najpoznatiji je po slavnoj erupciji koja je 24. kolovoza 79. godine naglo u potpuno ubila sav život u gradu, a sve u njemu ostalo je zarobljeno pod debelim slojem vulkanske prašine. Arheološka istraživanja započela su u 18. stoljeću kada je grad ponovno otkriven te je iskopan veći dio grada, uključujući forume, hramove, kazališta, kupališta - ali i bordel.

Pronađeni primjeri erotske umjetnosti donijeli su potpuno novi pogled na antičku kulturu i rimsku umjetnost, a čak se i smatralo kako je erupcija Vezuva bila i "Božja kazna" zbog seksualne raskalašenosti i grijeha u kojem su stanovnici živjeli.

Upravo crteži na zidovima otkrivaju zanimljive aktivnosti drevnih Talijana.

Erotske slike iz Pompeja | Author: Marie-Lan Nguyen/Wikipedia Marie-Lan Nguyen/Wikipedia

Bordel je nekoć bilo mjesto okupljanja bogatih trgovaca i političara te vrlo popularna lokacija u gradu.

Odabir seksa po želji po katalogu na zidu

Istraživači vjeruju kako erotski crteži koji prikazuju grupni seks i razne druge seksualne činove zapravo predstavljaju usluge koje su nudile tamošnje prostitutke, nešto poput slikovnog cjenika.

Erotske slike iz Pompeja | Author: Marie-Lan Nguyen/Wikipedia Marie-Lan Nguyen/Wikipedia

Sam je bordel otkriven u 19. stoljeću a iako nije niti najluksuznije niti najvažnije političko otkriće, mjesto je koje turisti najviše posjećuju. 

Erotski prikazi iz Pompeja | Author: Thomas Shahan/Wikipedia Thomas Shahan/Wikipedia

Neki od crteža prikazuju i istospolne seksualne odnose, koji očigledno nisu bili tabu u antici. Muškarci, osobito mladi i oslobođeni nekadašnji robovi prodavali su svoja tijela i muškarcima i ženama.

Erotski život prostitutki iz Pompeja nedavno je ilustrirao profesor Sveučilišta Western, Kelly Olson. On se fokusirao na ulogu žena u rimskom društvu, kao i na vrlo otvorenu seksualnost vidljivu u brojnim freskama i skulpturama.

120 različitih usluga prostitutki

Javna kuća u Pompejima nazivala se Lupunar, a danas je mjesto pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske kulturne baštine. Prije dvije tisuće godina prostitucija je bila legalna, a seks-radnici su najčešće dolazili iz Grčke i drugih država pod rimskom vlasti.

Erotski prikazi iz Pompeja | Author: Thomas Shahan/Wikipedia Thomas Shahan/Wikipedia

Znanstvenici su identificirali 120 urezanih natpisa, zajedno s imenima zaposlenih radnika kupleraja i popularnim klijentima. Mnogi od njih obuhvaćali su i oglase u kojima se prostitutke, kako muške tako i ženske, hvale svojim seks-talentima i onim u čemu smatraju da su najbolji.

Prostitutke morale nositi ogrtače da se zna čime se bave

Na katu bordela nalazi se pet soba, a svaka od njih ima i terasu s koje su prostitutke mamile, dozivale i dražile klijente. Povjesničari pretpostavljaju kako su seks-radnici tada morali plaćati porez te su se pridržavali određenih propisa kako bi se razlikovali od drugih ljudi.

Primjerice, žene su morale nositi ogrtač crveno smeđe boje, a kosu su bojale u plavo. Osim toga, prostitutke su se dijelile i u nekoliko kategorija s obzirom na to koju su klijentelu posluživale, kao i koje su usluge obavljale.

Koliki utjecaj na buđenje mašte ovakvi crteži imaju, dokazuje slučaj iz 2014. u kojem je uhićeno troje turista zbog "uprizorenja scena sa zidova".

Pogledajte dokumentarac o prostituciji u Pompejima:

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar Branka Skaric
  Neimar 20:29 10.Veljača 2018.

  Blesav naslov, za neobrazovane čitatelje. Ni Sodoma, ni Gomora, ni božja kazna. Seks prisutan oduvijek. Mašta također. Prikazi nisu nikakva posebnost. Ima ih na špiljskim crtežima i liticama najranijih ljudskih zajednica. Ove freske su samo dragocjen prikaz djelatnosti starorimskog bordela ... prikaži još!a iz 79. godine, poput današnjih porno uradaka. Indijska literatura 6.-7. stoljeća iznjedrila literarni opis Kama Sutru, hinduizam brojne skulpture na temu poza u seksu. Pa šta? Ne treba zato trčati u Pompeje.

 • Avatar dudek1
  dudek1 09:42 13.Prosinac 2016.

  kaj to ni domaca estrada