Life
8772 prikaza

"Da me nisu pustili iz te sekte, sigurno bih se ubila"

Leah Remini
REUTERS
Zahtjev da ode iz crkve bio joj je odbijen, a jedne je noći pobjegla tako što se sakrila u prtljažnik automobila, no i taj je plan propao

Glumica Leah Remini, poznata po ulozi u seriji "Kralj Queensa", jednako je poznata i kao ratnica protiv Scijentološke crkve čija je, dugo godina, bila članica. Uskoro započinje, piše The Daily Beast, treća sezona njezine Emmyjem nagrađivane dokumentarne serije koja se bavi prljavim tajnama Crkve koja je, navodno, do zadnjeg časa pokušala učiniti sve što može da spriječi emitiranje.

A o čemu je točno riječ?

O ekskluzivnom svjedočenju Valerie Haney, žene koja se rodila u sustavu Scijentologije i čak 22 godine bila čak u tzv. Sea Org-u, samoj srži sustava, čiji članovi moraju potpisivati ugovore "teške" milijarde dolara, a uz to je bila i osobna asistentica Shelly Miscavige, supruge lidera sekte - Davida Miscavigea, koja javno nije viđena od 2007. godine. Haney kaže da je Shelly posljednji puta vidjela 2006. godine, uplakanu i kako ulazi u automobil koji ju je onda odveo u "zlatnu bazu", sam centar sekte, u okrugu Riverside, u Kaliforniji.

"Pitanje je što je Miscavige napravio s njom, gdje je ona, zašto je nema. To je, ako se mene pita, jako bezdušno", kaže Haney. 

Knjige Rona Hubbarda | Author: Ivana Ivanović/PIXSELL Ivana Ivanović/PIXSELL

Remini je svojedobno predala i prijavu o "nestaloj osobi" u ime Shelly Miscavige još 2013., a policija grada Los Angelesa tvrdi kako su obavili "provjeru" o dobrobiti i tvrde da je prijava od Remini "neosnovana".

"Nisu dostavili niti jedan dokaz života, ili da je ova žena dobro, tako da me baš briga što tvrde, znam da muljaju jer ja nikada nisam vidjela njezino lice", rekla je Remini kojoj su rekli da jedino može dići tužbu, a to bi ju jako puno koštalo.

I tadašnji detektiv Kevin Becker, koji je u međuvremenu otišao u mirovinu, tvrdi kako se on i drugi detektivi slažu da je LAPD odradio "manjkavu i lijenu" istragu.

U novoj epizodi, Haney kaže kako se Shelly "izrazito nije slagala" s time kako je njezin suprug vodio Crkvu i čitav sustav, te kako je tretirao svoje suradnike.

"Vidjela sam kako Miscavige udara ljude, kako on naređuje da se nekoga zabije u zid ili polije vodom", kaže Haney. Tvrdi i kako je kada je ona 2016. napuštala Crkvu i dalje postojala Rupa (the Hole) - neka vrsta centra za mučenje/reedukaciju onih koji su kršili pravila ili se nisu slagali s Miscavigeom.

Nakon što se Shelly povjerila Haney, maknula ju je iz svoje službe i Haney je bila prisiljena doslovno kopati rovove.

"Htjela sam se ubiti", kaže Haney u intervjuu.

Četiri je mjeseca radila kao logoraš, a onda je prebačena u jedinicu za produkciju, gdje je direktor za kasting radio na propagandnim videima.

"Snimali smo nešto o ratu u Koreji i o tome što je to ispiranje mozga, kako se to radi i zašto, i tu sam ja shvatila - pa Scijentologija je upravo to", kaže u epizodi.

Zahtjev da ode iz crkve je promptno odbijen, posebno zato jer je ona radila baš za Miscavigea. Ispričana joj je i priča o tome kako je jedan "kapetan" iz zlatne baze koji je probao pobjeći sa ženom i djecom uhvaćen u automobilu, i vraćen.

Jedne je noći spakirala stvari i legla se u prtljažnik automobila jednog od glumaca koji je bio u blizini ali nije bio Scijentolog, i tako pobjegla. Otišla je u Portland ocu, također Scijentologu koji ju je uvjerio da se vrati i "Crkvu napusti na valjan, dostojanstven način", koji je uključivao i potpisivanje ugovora o neotkrivanju.

Upravo taj ugovor (i snimljeni intervju) Crkva navodi kao dokaz da je Haney, koja sada radi kao asistentica Remini, otišla svojevoljno, a da su sve ostalo izmišljotine.

Haney tamo govori kako je nitko nikada ništa nije tjerao, nikada nije vidjela Miscavigea da ikoga zlostavlja ili da postoje jedinice za preodgoj i kažnjavanje. Također je potpisala kako neće govoriti protiv članova Crkve.

"To sam napravila da mogu otići kako se ne bih tamo, na licu mjesta, ubila. Imala sam osjećaj da da im nisam dala što žele da bi me zatočili zauvijek. To je bila karta za slobodu", kaže Haney.

No nije stalo tu, Haney tvrdi kako joj je prijeteće pismo uručio golemi muškarac usred noći, te da je neprestano slijede agenti Crkve. Također tvrdi kako je Crkva protiv nje okrenula i njezinog brata, koji je još uvijek Scijentolog, i ne smije se vidjeti s njome.

"Pokušavaju me ušutkati jer znam kakva su se sve zlostavljanja događala u Crkvi, no mislim da ljudi moraju znati istinu, a ja ne mogu živjeti život gdje se stalno bojim", kaže Haney.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.