Life
23537 prikaza

Opasni kult: Šest mjeseci su planirali bijeg

Leah Remini
IPA/PIXSELL
Zvijezda malih ekrana krenula je u nemilosrdni obračun s moćnom i tajnovitom vjerskom organizacijom

Upravo završena prva sezona serije "Leah Remini: Scijentologija i posljedice" donijela je gotovo nevjerojatne činjenice o notornoj vjerskoj organizaciji. Bivša zvijezda serije "Kralj Queensa", Leah je bivšim scijentolozima dala platformu s koje mogu ukazivati na probleme sa scijentologijom i napokon mogu progovoriti o njihovim iskustvima nakon izlaska iz crkve.

Sama scijentološka crkva odbila je sudjelovati u snimanju serije i kažu da Reminijeva i njeni sugovornici samo se pokušavaju obogatiti blaćenjem vjerske organizacije.

Business Insider odabrao je najzanimljivija otkrića serije o ovoj tajanstvenoj organizaciji.

L. Ron Hubbard u pedesetima | Author: Public Domain Public Domain

L. Ron Hubbard bio je pod istragom u nekoliko država, a živio je na brodu kako bi izbjegao suđenje u bilo kojoj državi. Bivši međunarodni glasnogovornik scijentološke crkve, Mike Rinder, opisao je kako je Hubbard živio na brodu Apollo i bježao u međunarodne vode kad bi mu se približila neka policija da ga uhiti.

Lawrence Wright, autor jedne od najprodavanijih knjiga o scijentologiji, izjavio je da su scijentolozi izmislili čitav mit o njihovom osnivaču. Hubbard je služio u američkoj mornarici i kasnije je tvrdio da je čudesno izliječen od teških ozljeda koje je pretrpio u mornarici. Međutim, istragom je Wright utvrdio da Hubbard nikad nije teže ozlijeđen.

Trenutačni šef scijentologije, koji navodno o sebi priča kao "papi scijentologije", David Miscavige bio je najbliži Hubbardov savjetnik. Nakon Hubbardove smrti 1986. godine, Miscavige je preuzeo kontrolu tako što je iskoristio smrt bivšeg šefa scijentologije. Cijelo vrijeme je govorio da Hubbard zapravo nije umro nego je svjesno odlučio podići se na višu ravan postojanja.

Portret Davida Miscaviga | Author: Wikipedia Wikipedia

Miscavige je navodno i poznati nasilnik, a posebno je nasilan prema najbližim suradnicima. Tom Devocht, nekada Miscavigeov bliski suradnik, pričao je da ga je David barem pet puta fizički napao. Devocht je nekad bio zadužen za komunikaciju s gradskim vlastima na Floridi i kada nije uspio dogovoriti uništavanje pločnika na kojem su se skupljali prosvjednici, Miscavige ga ja napao. Čak i onda Devocht nije krivio crkvu, već je sebi predbacivao neuspjeh.

Ron Miscavige, Davidov otac, nakon više od četrdeset godina u scijentologiji pobjegao je 2011. i to jedva. On i supruga su šest mjeseci morali planirati bijeg zato što su živjeli na kampusu pod strogom kontrolom. Čuvari su ih pustili da iziđu s kampusa zato što su bili već navikli na česte izlaske bračnog para. Naime, imali su naviku ići do hladnjaka s druge strane ceste, pa su ih čuvari propustili bez previše pitanja. Nakon bijega, obitelj im je potpuno okrenula leđa što je u skladu s pravilima scijentologije koji ne žele imati nikakve veze s odbjeglim članovima.

Rupa - zatvor za scijentologe | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Ranih dvijetisućitih je Miscavige utemeljio "Rupu", svojevrsni zatvor za visoke članove scijentološke crkve koji su mu stali na žulj. Jedan od njih bio je Rinder koji kaže da je stotinjak ljudi znalo biti zatvarano u "Rupi". Osim što su imali čuvare, rešetke na prozorima i odvratnu hranu, članovi su često premlaćivali jedni druge dok ne bi priznali navodne zločine, prisjetio se Rinder.

Zato što vjeruju da je Hubbard samo otišao na višu razinu postojanja, scijentolozi imaju dvije vile, potpuno namještene i opremljene u slučaju Hubbardova povratka. Čekaju ga njegove omiljene cigarete, njegove najdraže sandale su odmah pokraj kabine za tuširanje, romani pokraj kreveta, a spreman je i stol u blagovaonici, odluči li se Hubbard na ručak.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.