Life
12464 prikaza

Da nije bilo nje, Elvisova kći bi spiskala svu imovinu

Elvis i Priscilla Presley
1/5
Wikimedia Commons
Njegovu imovinu trebali su dijeliti njegova baka Minnie Mae Presley, otac Vernon i njegova jedina kći Lisa Marie

Smrt kralja rock and rolla Elvisa Presleya  možda i nije bila preveliko iznenađenje onima koji su znali za njegovu tešku ovisnost o drogama, u kombinaciji s kilama koje je dobio tijekom godina zbog ovisnosti o sendvičima s maslacem od kikirikija i bananama.  Međutim, ono što je bilo šokantno je podjela njegove imovine nakon njegove smrti i bitke koja se vodila godinama nakon toga.

Njegova imovina trebala se podijeliti na tri dijela - pravo su imale njegova baka Minnie Mae Presley, otac Vernon i njegova jedina kćer Lisa Marie. Do 1980., dakle tri godine nakon Elvisove smrti, i Vernon i Minnie Mae su također umrli i to 1979. i 1980. godine. Tako je kćer Lisa Marie ostala jedina nasljednica cijelog bogatstva. No, nije mogla postati vlasnicom sve do svog 25. rođendana u veljači 1993. godine.

Do tada, njezina majka i Elvisova bivša supruga Priscilla bila je skrbnica posjeda zajedno s Elvisovim računovođom, Josephom Hanksom i Elvisovom dugogodišnjom poslovnom bankom.

Graceland, kuća Elvisa Presleya | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Nakon što je preuzela kontrolu nad imanjem, Priscilla je utvrdila da je Elvis, iako je bio uzorni građanin u pogledu plaćanja poreza, nije baš dobro baratao s financijama. Njegov otac, Vernon, vodio je dobar dio Elvisovih poslova tijekom njegova života, ali nije učinio mnogo da oplodi bogatstvo. 
 
Nasljedstvo Lise Marie bilo je veliko, no ne toliko veliko kao što bi se očekivalo za kćer jedne takve zvijezde. Za Elvisov dom Graceland godišnje se plaćalo oko pola milijuna dolara za poreze i održavanje, pa je Priscilla čak razmišljala o prodaji imanja zbog prevelikih troškova. Umjesto toga, odlučila je učiniti sve kako bi sačuvala Graceland za svoju kćer i milijune Elvisovih fanova. 

Dnevni boravak u Elvisovom Gracelandu | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons
Godine 1981. Priscilla je, uz suglasnost ostalih skrbnika angažirala Jacka Sodena da pretvori Graceland u turističku atrakciju. Imanje je otvoreno za turiste u lipnju 1982. a zbog novog biznisa otvorili su i tvrtku nazvanu Elvis Presley Enterprises (EPE).

Tvrtka je 1983. za svoje poslovanje zakupila zgradu koja se nalazila točno preko puta Gracelanda, i koja je u to vrijeme bio tipični urbani trgovački centar. U poslovnoj zgradi bili su i drugi zakupci prostora koje su ostavili unutra sve do isteka ugovora, ali su se također pobrinuli da tvrtke koje su tamo poslovale, prodaju stvari koje imaju Elvisovu licenciju. 

S istekom postojećeg ugovora o zakupu, pretvorili su tu nekretninu u muzej 1987. godine, a zatim ju i kupili 1993. godine. Preimenovana je u Graceland Plaza.

Lisa Marie Presley | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Neke od atrakcija u Graceland Plazi, koje nadopunjuju turistički doživljaj posjeta kraljevom domu, su muzej automobila u Graceland Plazi s mnogim Elvisovim vozilima i dva Elvisova mlažnjaka nazvana Lisa Marie i Hound Dog II. Te zrakoplove je 1978. prodao Elvisov otac Vernon, ali su ih od novih vlasnika djelomično otkupili i kao suvlasnici, od njih napravili turističku atrakciju. 

Kompleks je nastavio rasti i razvijati se, a 2017. godine tu je otvoren hotel s 450 soba i dva restorana. EPE je kupio i druge obližnje nekretnine i proširio Elvisov brend, pa sad svake godine Graceland posjećuje oko pola milijuna ljudi turista.

Priscilla je u suštini pretvorila Graceland iz gubitaša u unosno poduzeće a njezin pothvat omogućio je i njezinoj kćerki lagodan život. Osim toga, u Memphisu je tako otvorila i stotine radnih mjesta. Njezini napori nedavno su priznati kada je počašćena kao građanin godine 2018. godine. Također brine o svojim unucima, osam godina starim blizancima koje je rodila Lise Marie - Finleyju i Harperu.

Nažalost, Lisa Marie prodala je 85 posto svog udjela u EPE-u 2005. godine i sada tuži bivši menadžment da su ju doveli na prosjački štap. I dalje ima 100 posto vlasništva nad samim Gracelandom, Elvisovom odjećom, automobilima i drugom pokretninom. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.