Life Kraljevsko vjenčanje
4555 prikaza

Darovi za kraljevsko vjenčanje - dobivali čak i gradove

Meghan Markle i princ Harry
MARK BLINCH/REUTERS/PIXSELL
Umjesto skupocjenih poklona Meghan i Harry zamolili su da se novac namijenjen darovima donira humanitarnim organizacijama

Jedan od prvih poklona koje je Megan Markle dobila uoči vjenčanja s princom Harryjem bila je pregača. Poklon joj je stigao do obožavatelja iz Finske koji je tako ovaj poznati par podsjetio na njihove bliske trenutke opuštanja i kuhanja. Posebno ih je podsjetio na trenutak prošnje, jer je princ Harry Megan zaprosio u trenutku dok su kuhali piletinu za večeru.

Ovaj se poklon čini potpuno bezvrijedan u usporedbi sa poklonima koje su članovi kraljevske obitelji dobivali tijekom prošlosti. Bilo je tu zapravo svega, poklona raznih dužnosnika i poglavara koji su najčešće jedni drugima poklanjali teritorij, pa čak i cijelu zemlju.

No taj trend skupocjenih poklona promijenili su princ William i Kate Middleton koji su umjesto skupocjenih poklona za svoje vjenčanje 2011. godine obožavateljima poručili da uplate donacije humanitarnim organizacijama. Njihov primjer slijedili su princ Harry i Meghan Markle koji su odabrali sedam malih organizacija koje se bave zaštitom okoliša, zaštitom djece i sl. 

Princ William i Kate Middleton | Author: John Stillwell/Press Association/PIXSELL John Stillwell/Press Association/PIXSELL

Unatoč tome vjeruje se kako će ipak dobiti mnogo poklona, s obzirom na tradiciju darivanja, posebno u slučaju kraljevskih obitelji i njihovih vjenčanja. Povijesni primjeri pokazuju i potvrđuju kako su pokloni zapravo bili snažna diplomatska gesta koja je služila za zbližavanje zemalja, popravljala njihove odnose, a nekada čak i najavljivala početak pregovora

Najvrjedniji poklon dobili su Charles II i Catherine od Braganze 1661. godine. Brak je označio savez između Velike Britanije i Portugala i obnovu narušenih odnosa. Tako je Portugal engleskoj kraljevskoj obitelji poklonio Bombay u Indiji i Tanger u Africi. Uz to darovali su im i pravo na slobodnu trgovinu sa Brazilom, piše CNN. 

Portugalska princeza Catherine u Veliku Britaniju donijela je još jedan poklon koji je postao i britanska tradicija - tea time, odnosno vrijeme za čaj. Princeza Catherina je naime kulturu ispijanja čaja uvela na britansko tlo.

Kraljevska obitelj i pravila ponašanja 25 ETIKETA Life Bizarna pravila kojih se kraljevska obitelj mora držati

Gotovo tri stoljeća nakon, na vjenčanje kraljice Elizabethe i princa Philipa 1947. godine, stigli su pokloni sa svih strana svijeta. Kristalni svijećnjak iz Švedske, porculanske figure iz Zapadne Njemačke, satovi iz Švicarske i tepisi iz Indije. Darivanju kraljevskog par priključio se i papa Pio XII. koji je paru poklonio viktorijanski čokoladni lonac. 

Među poklonima bilo je i zanimljivih, čak i odvažnih poklona, možemo slobodno reći. Jedan od takvih stigao je iz Kenije, a par je dobio kabinu od cedrovine u Sagani, u kojoj je, tad još princeza, kraljica Elizabetha saznala za smrt svog oca i činjenicu da će naslijediti tron 1951. godine

Iz Australije i Queenslanda stiglo im je 500 kutija konzerviranog ananasa. Iako se to danas čini kao neobičan poklon za kraljevsko vjenčanje oni su zapravo bili lijepa gesta koja je trebala Velikoj Britaniji pomoći u oporavku nakon strašnog uništavanja tijekom 2. svjetskog rata. U to je vrijeme egzotično voće bilo pravi raritet.

Kraljica Elizabeta | Author: Richard Pohle/News Syndication/PIXSELL Richard Pohle/News Syndication/PIXSELL

Kraljica Mary nije bila posebno zadovoljna kada je par dobio pamučnu čipku koju im je poslao Mahatma Gandhi. Poklon je napravljen od tkanine koju je istkao sam Gandhi. S izvezenim natpisom Jai Hind - pobjeda za Indiju, može se interpretirati kao anti imperijalistička gesta, posebno kada se zna da je poklon stigao samo nekoliko tjedana nakon proglašenja neovisnosti Indije. No nije svaka gesta bila suptilna poput Gandijeve. 

Tadašnji gradonačelnik Londona, Boris Johnson, Williamu i Kate poklonio je bicikl tandem, kako bi promovirao nov mogućnosti prijevoza u Londonu. 

Pokloni koje kraljevska obitelj dobiva od 'malih' ljudi, svojih obožavatelja, najčešće su posebno dragi kraljevskom paru. Za vjenčanje kraljice Elizabethe jedna je žena paru poslala živu puricu iz straha da u tadašnjoj poslijeratnoj Britaniji par neće imati ništa za jelo, zbog ograničene hrane. Iz Australije su im stigli i sastojci za izradu kraljevske torte koje je McVitie&Price iskoristio pa ispekao i službenu vjenčanu tortu.

Princ Charles i princeza Diana dobili su također niz zanimljivih poklona 1981. godine za svoje vjenčanje. Između ostalog dobili su i medenjake koje su im izradili učenici prvog razreda jedne škole, i krumpir u obliku srca od dviju sestara. No našao se tu i luksuzni model broda, vrijedan 700.000 dolara, što je bio poklon iz Bahreina. Nakon smrti princeze Diane brod je ukraden i nikada nije pronađen. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.