Life
70 prikaza

TV legenda slavi 90. rođendan i još uvijek radi i snima

David Attenborough
denAsuncioner
Princ William nazvao ga je "britanskim nacionalnim kulturnim dobrom" zbog nevjerojatnih 70 godina rada spektakularnih dokumentaraca o prirodi

Živuća legenda jedna je od fraza izlizanih do razine trivijalnosti. Pa ipak, teško se može naći bolji izraz za opisati životno djelo Davida Attenborougha, britanskog autora nebrojenih dokumenataraca o prirodi i njenom očuvanju, na kojima se već nevjerojatnih 70 godina (!) obrazuje i informira cijeli svijet. Za nekoliko dana, 8. svibnja, Attenborough puni 90 godina života i još uvijek radi.

Njegov posljednji u nizu dokumentarac jest "Planet Zemlja II", serija o povijesnom prikazu razvija prirode na našem planetu, nastavak prvog dijela koji je snimio prije deset godina, dok je još imao samo 80 godina. Od 1950-ih letio je s dinosaurima, odgonetao tajne obale i dubine oceana, spašavao tigrove, lavove, džungle, izvore vode na Zemlji...

David Attenborough | Author:  Johann Edwin Heupel Johann Edwin Heupel

"O prirodi ovisimo od svakog zalogaja hrane koji uzmemo, pa sve do svakog pojedinog udaha zraka koji udahnemo", njegov je životni slogan. Osim što su izrazito znanstveno i prirodoslovno vrijedni, njegovi su filmovi planetarno popularni apsolutno bez premca zato što ih on snima doslovno kao hollywoodske trilere, samo bez odlaženja u šund i uvijek se držeći da svaki trenutak mora biti relevantan i da se ne ponavlja.

Za to, po svoj prilici, određena zasluga pripada i njegovom pokojnom bratu Richardu, koji ga je povremeno savjetovao kao režiser i glumac koji je iza sebe ostavio filmove poput "Gandhija" i "A Chorus Line". Davida Attenborougha nedavno je sam princ William opisao kao "britansko nacionalno kulturno dobro", i nikome nije palo na kraj pameti da to bilo kako opovrgava ili ismijava koliko god je riječ o još živom čovjeku.

Njegova energija i danas se čini neiscrpna. U siječnju je pronašao dovoljno vremena između obaveza za višesatni razgovor s poštovateljima na Twitteru, te je tom prilikom na pitanje je li moguće da nakon tri četvrt stoljeća još uvijek osjeća uzbuđenje u tom poslu, odgovorio: "Da! Kad se ne bih još uvijek tome veselio, bolje bi mi bilo da se s šalicom kakaa sklupčam u kakvom kutu!"

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.