Top News
387 prikaza

Kina djeci milijardera zabranila gostovanja na televiziji

Ferrari u Kini
Youtube
Zemlja državnog socijalizma i državnog kapitalizma ovime želi smanjiti količinu tv sadržaja koji prikazuje kako žive bogataši

Kineska državna informativna agencija Xinhua objavila je da će ubuduće u Kini biti zabranjeno gostovanje maloljetnika u medijskim sadržajima poput npr. reality showova. Službeni razlog intervencije Kineske državne agencije za tisak, radio, novine i TV jest to što država time želi ubuduće zaštititi maloljetnike od zloporaba, posebno u slučajevima kad ih roditelji na to tjeraju ili njima manipuliraju televizijske kompanije.

Proteklih godina kineski televizijski programi gledateljstvo od 1,2 milijarde ljudi učestalo su bombardirali sadržajima u kojima su se, primjerice, djeca superbogatih Kineza morala snalaziti u raznim životnim situacijama običnih građana Kine koji u pravilu žive prilično skromno. Prošle jeseni ista je agencija već zabranila korištenje djece mlađe od 10 godina u reklamama, što se, doduše, nije odnosilo i na one propagandne aktivnosti koje su uključivale domoljubne nastupe.

Posljednjim potezom zato se pretpostavlja da su državne vlasti htjele apsolutno smanjiti količinu medijskog sadržaja kojim se pokazuje kako žive djeca najbogatijih Kineza. Razlog je aktualna politika štednje, umjerenost i oštre borbe protiv korupcije, pri čemu isticanje sve izraženije klasne raslojenosti u zemlji državnog i socijalizma i kapitalizma djeluje u najmanju ruku neukusno.

Parada za Dan pobjede u Moskvi | Author: kremlin.ru kremlin.ru

Predsjednik Xi Jinping tako je na državnim svečanostima već zabranio bankete za najviše dužnosnike i ograničio ih je na najviše četiri jela plus juhu i ne pada mu na pamet dopustiti prikazivanje razmažene druge generacije bogatih kako se zafrkavaju po Ferrarijima, uz privatne avione i slično.

Prethodno je izbio skandal kad je Wang Sicong, sin Wanga Jianlina, nekretninskog magnata i najbogatijeg građana Kine, na društvenim mrežama prikazao sliku svog psa na proslavi njegovog drugog rođendana. Osim balona, torte, drugih pasa koji su dovedeni na proslavu, Wangov pas je bio ukrašen dvama zlatnim Appleovim satovima, što je javnost popljuvala kao krajnje vulgarno "štovanje novca" te "seksa i nasilja".

Kina još pamti i pogibije mladog Linga Gua, sina Linga Jihue, pomoćnika prethodnog predsjednika Kine Hua Jintaoa, kada je prije nekoliko godina stradao u automobilskoj nesreći u svom Ferrariju. Ispostavilo se da je u trenutku nesreće u automobilu bilo i golih djevojaka, a najgori skandal ispalo je to što je otac pokušao prikriti okolnosti terevenke koja se odvijala u jurećem automobilu uoči sudara.

Administracija predsjednika Xia takvim stvarima pokušava doskočiti mjerama poput one kad je prošle godine naložila da 70 djece kineskih milijardera mora pohađati posebnu nastavu kako bi se i kod njih razvio osjećaj patriotizma i socijalne odgovornosti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.