Life
547 prikaza

Dijete vojnik ISIL-a: "Rekli su mi da ubijem mamu i tatu kad odem kući"

Djeca ISIL-a
Youtube
ISIL trenira petogodišnje bombaše samoubojice i uvjerava ih da ih Islamska država voli više nego roditelji

U kolikoj mjeri ISIL ispire mozak djeci u tzv. kalifatu, otkrio je mladi prebjeg koji je izjavio da su mu zapovjednici rekli da mora ubiti svoje roditelje.

12-godišnji Nasir je ispričao da je bio jedan od 60-ak djece koje u Al-Raki treniraju da budu bombaši samoubojice za teorističku skupinu.

Nakon što bi ih oteli, djeci vojnicima, od kojih neki imaju svega pet godina, bilo bi rečeno da ih ISIL-ovi zapovjednici vole više od njihovih roditelja.

"Najstrašnije nam je bilo kad bi počali zračni napadi. Sve bi nas poveli da se sakrijemo u podzemne tunele. Rekli bi nam da nas Amerikanci, nevjernici, pokušavaju ubiti, ali da nas oni, ratnici, vole. Da će se oni bolje brinuti za nas od naših roditelja", tvrdi Nasir.

"Kad bi nas trenirali, rekli bi nam da su naši roditelji nevjernici i da je naš prvi posao da se vratimo doma i ubijemo ih."

Nasir se pojavio i u jednom od bolesnih ISIL-ovih propagandnih video snimaka, a kaže da je čak i najmlađim dječacima u skupini bilo zabranjeno plakanje dok bi se izučavali za buduće bombaše samoubojice u Al Farouq institutu u Al-Raki.

Militanti inače Al Farouq ističu kao svojevrsnu tvornicu djece vojnika, te konstatno u javnosti objavljuju snimke nastale u sklopu instituta. 

Srećom. Nasir je uspio pobjeći od ISIL-ove kontrole i pronaći put do izbjegličkog kampa u kojem se povezao sa svojom obitelji. "Kad smo pobjegli i vidio sam opet svoju majku, imao sam osjećaj da se vraćam u život."

Nasirov bijeg je otkriven istodobno kad je jedan 20-godišnji ISIL-ov militant, Ali Saqr al-Qasem, javno smaknuo svoju majku, optuživši je za otpadništvo - što je česta optužba u Islamskoj državi. Iako bi ona trebala značiti napuštanje vlastite vjere, u biti je ISIL koristi kako bi opravdao ubojstva onih koji ne podržavaju skupinu ili javno govore protiv nje, piše Independent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.