Life
1163 prikaza

Dirljivo pismo majke autističnog djeteta: I on želi prijatelje...

Djeca na rođendanskoj proslavi
Thinkstock
Sedmogodišnji dječak nikada nije bio na rođendanskom tulumu, ne zna kako imati prijatelje, kako se uključiti u razne aktivnosti...

Pismo jedne majke autističnog dječaka koji je pozvan na rođendanski tulum svog razrednog kolege postalo je viralni hit. Majka sedmogodišnjeg Timothya u kratkom je pismu majci slavljenika opisala s kakvim se sve poteškoćama susreću ona i njezin sin, te zašto je upravo njezin poziv prvi poziv na neki tulum kojeg je prihvatila.

"Draga, super cool majko,

Ti ne znaš mene, ja ne znam tebe, ali moj sin Timothy sjedi pored tvog sina u školi.

Timothy ima teški oblik autizma. Kao i tvoj sin ima sedam godina i jako se voli igrati. U školi mu treba puno dodatne pomoći, a ponekad izgleda kao da ga ne zanima ništa što se oko njega događa.

Želio bi imati prijatelje, ali ne zna kako se sprijateljiti.

Želio bi se igrati, ali ne zna pitati.

Želio bi biti uključen u razne aktivnosti, ali ne zna kako.

Mi, roditelji djece s posebnim potrebama jako dobro znamo koliko naša djeca pate kad su isključeni iz raznih društvenih aktivnosti: sportske igre, igraonice, spavanje kod prijatelja i – rođendanski tulumi.

Moj sin nikada nije bio na ničijem rođendanu. Zvali su nas puno puta, ali uglavnom su ga zvala djeca koja zovu cijeli razred, pa tako i njega. Nemoj me krivo shvatiti, zahvalna sam na tim pozivima.

Ali, uvijek sam se pitala znaju li roditelji što bi se moglo dogoditi ako dovedem Timothyja? I koliko bi mi bilo krivo da zbog njegovih potreba slavljenik ne bude u prvom planu?

Sve pozive sam do sada morala odbiti.

Sve, dok nisam dobila tvoj poziv. Tvoj poziv s jednom posebnom naznakom:

"Carter sjedi pored Timothya u školi često priča o njemu. Zaista se nadam da može doći na Carterov rođendan. Iznajmili smo dvorac na napuhavanje, a imat ćemo i vodene balone i pištolje na vodu. Timothy se može doći ranije igrati, ako mu ne odgovara previše djece. Javite što vam odgovara, pa ćemo se dogovoriti."

Napisala si ono što mi je taj dan trebalo.

Zbog tebe se moj sin osjeća uključenim.

Zbog tebe moj sin osjeća da ga ljudi žele pored sebe

Zbog tebe moj se sin konačno čuje.

Zbog tebe je i meni svaki naredni dan lakši.

Zbog tebe sam dobila nadu da Timothy ima budućnost.

Po prvi put prihvaćam poziv na rođendan i jedva čekam da dođemo."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.