Life
55575 prikaza

Doktor za ubijanje: Snajperist koji je gađao nemoguće

Najbolji snajperist u povijesti
Wikimedia Commons
Uz lukavstvo, preciznost i strpljenje došao je do najvećeg broja potvrđenih pogodaka u povijesti

Simo Häyhä je finski vojnik poznatiji kao "Bijela smrt", a istaknuo se time što je koristeći standardan nišan na pušci M/28 odnosno finskoj varijanti Mossin-Naganta ubio više od 500 ruskih vojnika u Zimskom ratu.

Snalažljiv ubojica

Obučen u potpuno bijelo kamuflažno odijelo na temperaturama između -20°C i -40°C Häyhä je ubio 505 vojnika Crvene armije. Broj od 505 vojnika je potvrđen dok se, ukoliko se računaju i nepotvrđene smrti, broj poginulih pod Häyhä-inim hitcima penje i do 542. Neslužbeni izvori tvrde da je Häyhä ubio preko 800 neprijateljskih vojnika.

Osim što je bio spretan i sa snajperom Häyhä je ubio i preko 200 vojnika sa strojnicom Suomi KP/-31. Zanimljivo je da je Häyhä sve ove hice postigao unutar 100 dana. Ta brojka čini ga najuspješnijim snajperistom 2. svjetskog rata, ali i općenito borcem s najviše potvrđenih pogodaka u povijesti.

Najbolji snajperist u povijesti | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Nije volio teleskopski nišan

Häyhä je koristio M/28 snajper zbog njegove relativno male dužine (1.6 m). Koristio ga je bez teleskopskog nišana kako bi predstavljao što manju metu za protivnika (kod bilo kakvog optičkog dodatka na snajperu glava treba biti iznad same puške), također nije volio teleskopski nišan jer je zbog temperature postojala opasnost od zamagljivanja i zbog same kamuflaže (refleksija na optici može odati poziciju snajperista).

U ustima držao snijeg

Taktike koje je koristio u lovu primijenio je i u ratu tj. ispred sebe je utabao snijeg kako se ne bi raspršio prilikom pucanja i pritom odao njegov položaj. Osim toga, Häyhä je u ustima uvijek imao snijeg kako se ne bi vidjela para nastala disanjem.

Ilustracija snajperista GOTOVO NEIZVEDIVO Life Rekordi snajpera: Ovih 5 vojnika napravili su čudo

Sovjeti su ga nekoliko puta pokušali ubiti, u početku snajperima, a kasnije i artiljerijskim napadima, ali bezuspješno. 6. ožujka 1940. Häyhä je pogođen metkom u čeljust tijekom zasjede u kojoj su sovjetski vojnici napali njegovu čeku.

Prevario smrt

Sovjeti su vidjeli teške ozljede glave i nepomičnog Häyhä-u te zaključili da je mrtav i takvoga ostavili. Häyhä-u su pronašli suborci te se osvijestio 13. ožujka, na dan proglašenja mira i sedam dana od ozlijede. Vojnici koji su ga pronašli tvrde da mu je visila cijela lijeva strana glave što je s obzirom na kasnije slike vrlo moguće (ožiljak se proteže preko cijele lijeve strane čeljusti).

Najbolji snajperist u povijesti | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Nasreću, uspješno se oporavio, no za potpuni oporavak mu je trebalo nekoliko godina. Tada je izašao iz vojske i posvetio se svojoj velikoj ljubavi - uzgoju pasa. 

Na pitanje čemu duguje svoj uspjeh, novinarima je rekao - samo vježbi. Skromno je otkrio da je samo radio ono u čemu je bio najbolji. 

Pogledajte video:

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.