Life
26968 prikaza

"Dopuna Biblije" - otkriven heretički tekst o Isusovom bratu

Razapinjanje Isusa Krista
Wikipedia
Desetljećima arhivisti i znanstvenici proučavaju brojne antičke tekstove otkrivene posljednjih stoljeća

Dvojica znanstvenika otkrili su rijetku grčku kopiju heretičkog kršćanskog teksta koji opisuje Isusova tajna učenja svom "bratu" Jakovu, nakon što je tekst godinama ležao u prašnjavom arhivu. Otkriven tekst je jedna od rijetkih preživjelih kopija ove ranokršćanske priče koja je napisana na grčkom, izvornom jeziku djela.

Prije više od 1.400 godina zbirka koptskih tekstova pokopana je u Gornjem Egiptu. Ostali su izgubljeni stoljećima sve dok arheolozi nisu 1945. godine otkrili 13 knjiga koje sadrže 52 tekstova, sada poznate kao knjižnica Nag Hammadi. Znanstvenici su godinama proučavali ove dokumente, međutim, dvojica istraživača na Sveučilištu Texas u Austinu na neki su način naišla na tekst koji je promakao drugim znanstvenicima.

Scena iz filmskog hita Pasija Kontroverzna teza Life Povjesničari: Osoba imenom Isus nije postojala

U arhivi na Sveučilištu Oxford u Velikoj Britaniji pronašli su jednu od najranijih poznatih primjeraka Jakovljeve Prve Apokalipse napisan na grčkom, za razliku od ostalih primjeraka koji su preživjeli samo u koptskom prijevodu iz Nag Hammadija.

"Reći da smo bili uzbuđeni kada smo shvatili što smo otkrili stvarno nije dovoljno snažna riječ", izjavio je Geoffrey Smith, izvanredni profesor vjerskih studija. "Nikada nismo sumnjali da su grčki fragmenti Prve Apokalipse Jakova preživjeli od antike. Nismo očekivali da su cijelo vrijeme nama pod nosom", kazao je on.

"Tekst nadopunjuje biblijski prikaz Isusovog života i propovijedanja dopuštajući nam pristup razgovorima koji su se navodno dogodili između Isusa i njegova brata, Jakova - tajnih učenja koja su Jakovu omogućila da nastavi nakon Isusove smrti", rekao je Smith.

Dvojica istraživača vjeruju da je ovaj izvorni rukopis možda koristio neki antički učitelj kako bi naučio svoje učenika kako čitati i pisati jer je rukopis neobično uredan i riječi su odvojene u slogove.

Razapinjanje Isusa Krista Biblijske parabole Life Četiri Isusove priče koje nitko nije shvatio

"Pisac je većinu teksta podijelio u slogove pomoću točaka. Takve podjele vrlo su neuobičajene u drevnim rukopisima, ali često se pojavljuju u rukopisima koji su korišteni u obrazovnim kontekstima ", dodao je Brent Landau, Smithov kolega sa Sveučilišta.

Ovaj tekst bi se smatrao heretskim još od 4. stoljeća pa nadalje. Athanasius, biskup aleksandrijski, postavio je stroge smjernice o tome što se može i ne može uključiti u Novi zavjet, govoreći: "Nitko im ne može dodati, a ništa od njih neće biti oduzeto".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ivanvladoci 12:55 06.Prosinac 2017.

    Tko financira ovaj expreSS, pa to nitko ne čita niti komentira, više se čitaju logaritamske tablice.

  • Zdenko4792 23:29 04.Prosinac 2017.

    Prvo Evanđelje zapisano oko 200g poslije, a još preko 50 apokrifnih. Ništa nije 100% ali vjerojatno da je Isus imao nekoliko braće i sestara, 1 blizanca (Toma=blizanac,ne ime). Vjerojatno je M. Magdalena bila supruga, kao rabin morao je biti oženjen. ... prikaži još! Rim dosta mirno prihvatio - neslužbeno: ništa ne mijenja na suštini vjere. Druge crkve puno žučnije reagirale. No dobro je da se istražuje i pojašnjava slika vremena. A puno nejasnoća od uhićenja (540 vojnika!) do raspela(umjesto kamenovanja) i dr.

  • ivanvladoci 23:12 04.Prosinac 2017.

    expreSS zašto vas toliko muče vjerska pitanja, a ne stvarna dokaziva znanstvena suvremena, npr. da je drug tito imao ljubavnika, i da ga mama nije voljela, da je pušio Kubanske cigare s jednom posebnom namjerom.