Life
66357 prikaza

Dućani krcati lažne riže - kako prepoznati pravu

Riža
Thinkstock
Policija je tijekom blagdana zaplijenila tri tone lažne riže

Jedna od namirnica na koju nas često upozoravaju je uvezena riža iz Kine. Naime, prije nekog vremena na policama kineskih dućana otkriveno je kako je skupa sorta riže Wuchang napravljena od plastike.

Zadnjih dana, u blagdanskom periodu, policija je diljem svijeta zaplijenila tri tone lažne riže od koje je većina došla iz Laosa.

Kako bi bili sigurni da riža koju ste kupili nije lažna, postoji nekoliko jednostavnih metoda pomoću kojih možete provjeriti je li riža koju ste kupili od plastike ili prava.

Test s vodom

U čašu vode stavite žlicu sirove riže. Ako potone, dobra je, a ako pluta na površini, nije.

Test s vatrom

Zapalite malo riže sa šibicom. Ako osjetite karakterističan miris plastike, ta vam riža nije dobra.

Mužar

Još jedna od metoda s kojom možete provjeriti kvalitetu riže je da je stavite u mužar i usitnite. Ako je prah bijeli, riža je dobra, a ako je žućkast bacite je.

Test s plijesni

Stavite rižu u posudu i hermetički je zatvorite. Ostavite na toplom mjestu i kroz nekoliko dana ćete kod prave riže primijetiti pojavu plijesni. Ako se plijesan ne pojavi, znači da nešto nije u redu jer je pojava plijesni normalna stvar prilikom ovakovg testa.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jdoranic 16:22 28.Prosinac 2016.

    Kakva je to gramatika u naslova? Valjda "krcati lažnom rižom" (-čime)