Life
11663 prikaza

Epsko otkriće: Moćni vikinški vođa ratnika je žena!

Ilustracije iz TV serije Vikinzi
History
U Valhali očito ne sjede samo muškarci, već i vrlo hrabre žene, pokazala je najnovija DNK analiza pronađenih ostataka vikinškog ratnika

Ratnički grob Vikinga pronađen u blizini španjolskog sela Birka još od 1880.g., kad je pronađen, do danas, naveo je znanstvenike da misle kako pripada muškarcu koji je bio ratnički vođa. Međutim, sada potkrijepljeni DNK dokazima, arheolozi su došli do epskog otkrića kako je ugledni borac zapravo žena, piše IFL Science.

To novo otkriće bi moglo uzdrmati sva saznanja koja imamo o društvenoj organizaciji, spolu, statusu i ratovanju ovog drevnog društva. 

Ilustracije iz TV serije Vikinzi | Author: History History
Tijelo je zakopano u grobu koji seže iz doba Vikinga (oko 10. stoljeća), a osim kostura u njemu je pronađeno i pravo bogatstvo relikvija vezanih uz ratovanje - mač, sjekira, koplje, luk i strijele, dva štita, dva konja i neki oblik društvene igre koji razrađuje strategiju ratovanja.

Ilustracije iz TV serije Vikinzi | Author: History History
Morfologija samog kostura sugerirala je da je riječ o ženi, no do danas znanstvenici nisu smatrali kako to doista i jest bila, budući da se smatralo kako su njihovi vođe bili isključivo muškarci, iako su se u njihovim pričama ponekad spominjale i žene ratnice. No, DNK analiza je prikazala prisutnost dva kromosoma X, ali ne i onog muškog - Y.

- Ovo je prva formalna i genetska potvrda žene kao vikinške ratnice - rekao je voditelj studije, profesor Mattias Jakobsson sa Sveučilišta Uppsala.

Ilustracije iz TV serije Vikinzi | Author: History History
Potvrđeno je kako je tijelo ženske osobe koja je u trenutku smrti imala oko 30 godina te je bila visoka oko 170 cm. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.