Znanost
42976 prikaza

Vikinški mač napravljen znanjem iz budućnosti?

Vikinši mač Ulfbreht
screenshot/youtube
Čistoća mačeva napravljenih između 800. i 1000 g. šokirala je arheologe, a za to ne postoji logično objašnjenje

Vikinški mač nazvan Ulfberht izrađen je od metala toliko čistog da današnjim znanstvenicima naprosto nije jasno kako je tako nešto uopće moglo biti napravljeno  u doba u kojem je, piše Ancient Origins.

Naime, do sada je pronađeno oko 170 primjeraka Ulfberhtova, koji su nastali u razdoblju od 800. do 1000. godine nove ere, a tehnologija potrebna za njegovu enigmatski metalurški sastav, ljudima je bila nepoznata sve do industrijske revolucije.

Kako su Vikinzi znali tehnologiju budućnosti?

U procesu kovanja željeza, ruda se mora zagrijati do 1650 stupnjeva Celzijusa kako bi postala tekuća, omogućujući kovaču uklanjanje nečistoća. Također, u rudu se dodaje ugljik da bi krhko željezo postalo jače i otpornije. Srednjovjekovna tehnologija nije omogućavala da se željezo zagrijava do te temperature.

Vikinši mač Ulfbreht | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
No, Ulfberht gotovo nema nečistoća, a sadržaj ugljika je čak trostruko veći od drugih mačeva tog doba - po čemu se on nalazi 1000 godina ispred svog vremena.

Opće je prihvaćeno kako su peći izumljene za vrijeme industrijske revolucije bili prvi alati za grijanje željeza u ovoj mjeri.

Moguća veza s istokom

Kovači diljem Azije su proizvodili najbolje mačeve u povijesti, od kojih je jedan od primjera čelik iz Damaska, koji je po kemijskom sastavu sličan Ulfbreht mačevima. Mnogi artefakti koji vode porijeklo iz Azije, Indije i drugih istočnih dijelova svijeta su pronađeni u modernoj Skandinaviji.

Stručnjaci vjeruju da željezo upotrijebljeno u Ulfbreht mačevima zapravo potječe iz modernog Irana. Istraživači ukazuju na to da su Vikinzi došli do materijala preko trgovaca, mijenjajući skandinavska dobra kao što je recimo krzno.

I danas bi ga bilo teško proizvesti

Ugledni suvremeni kovač za kojeg kažu kako je među rijetkima koji bi i danas bili u stanju izraditi mač poput Ulfberhta, Richard Furrer, objasnio je kako bi to bio iznimno kompliciran postupak.

- Iskreno, to bi bilo nešto najteže za napraviti, čak i meni. Doista, mislim da ljudi koji su ga proizvodili prije 1200 godina bili čarobnjaci ili naprosto nešto nadnaravno. Nevjerojatno je koliko se taj mač može savijati bez pucanja, a opet biti tako čvrst - istaknuo je.

Raširen po Europi

Mač su na starom kontinentu koristile brojne nacije, no njegovo se porijeklo definitivno pripisuje Vikinzima, a koristila ga je samo nekolicina povlaštenih, odličnih ratnika.

Prikaz Vikinga u borbi | Author: Wikipedia Wikipedia

Zašto mačevi ove vrste imaju natpis Ulfberht ( (+VLFBERHT+) je još uvijek zagonetka, budući da se taj naziv ne pojavljuje u pisanim tekstovima iz tog doba.

Moguće je da je to ime mjesta u kojem su mačevi proizvedeni ili ime dodano kako bi se mogla dokazati autentičnost, a činjenica da su se mačevi pojavljivali u razdoblju od preko 200 godina ukazuje na to da njih nije proizvodio samo jedan kovač. Istraživači vjeruju da je Ulfbreht u stvari franačko ime. 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.