Life
5374 prikaza

Savršen stroj: Kako se organi žene pomiču u trudnoći

Tijelo žene i promjene u trudnoći
screenshot/youtube
Kako dijete raste, zauzima sve više mjesta u tijelu žene, a to uzrokuje pravu "rošadu" organa

Tijekom prosječnih 40 tjedana trudnoće, tijelo je žene izloženo ogromnim promjenama. Kako dijete raste, ono zauzima sve više i više mjesta u svojoj majci. Tako se trbuh naočigled širi prema van, no to nije jedino - i unutarnji organi se nalaze pod velikim pritiskom pomicanja, što nerijetko uzrokuje neugodu.

Pomicanje organa može izgledati vrlo dramatično, osobito ako se te kretnje snimaju tijekom svih devet mjeseci trudnoće, kao što je prikazano u GIF-u prikazanom na izložbi u Muzeju znanosti i industrije u Chicagu:

U njemu je devet mjeseci trudnoće ubrzano u svega nekoliko sekundi, a video je odličan dokaz "savršenog stroja" - ljudskog tijela.

Na web stranici muzeja na interaktivnom prikazivaču možete pogledati sve promjene koje se događaju kroz trudnoću u točno određenom tjednu. Primjerice, tijekom 29. do 32. tjedna trudnoće jasno se vidi kako se ženski unutarnji organi pritišću. Bebe u 30. tjednu teže otprilike oko 1400 grama, a dugačke su oko 40 centimetara - a to je još uvijek daleko od prosječnih 50 centimetara duljine i 3,5 kilograma težine s koliko se rađaju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.