Life
384 prikaza

Zapljena hrane: Pronađene lažne masline, vino, meso...

Žena u trgovini kupuje hranu
Thinkstock
Organizirani kriminalci alkemičarskim postupcima pretvaraju hranu u ono što nije. A naivni potrošač potom oboli od, primjerice, raka

Ono što je Europol zaplijenio, a što se tiče prehrambenih namirnica, teško da može biti odvratnije. Samo od studenog 2015. do veljače ove godine Europol i Interpol zaplijenili su u Operaciji Opson 10.000 tona lažirane hrane i milijun litara krivotvorenih pića. Riječ je o rekordnim zapljenama u povijesti ovih međunarodnih policijskih organizacija.

Nekoliko primjera namirnica koji pokazuju o čemu je riječ, oduzimaju dah. Talijanski istražitelji zapijenili su, primjerice, 85 tona maslina, ali takvih kojima su se "proizvođači" potrudili nanijeti zelenu boju pomoću bakar-sulfatne otopine u kojoj su masline temeljito natapali. Proizvođači iz Indonezije su bili također maštoviti, pa su piletinu, vjerojatno namijenjenu europskom tržištu, konzervirali u formalinu. U krajnjoj liniji, mogli su biti savršeno sigurni da se meso neće pokvariti jer se formalin već stoljećima vrlo uspješno koristi u balzamiranju leševa.

To što je formalin otrovan, alergen, pa i kancerogen, više manje. Policija je zaplijenila 70 kilograma takvog mesa. A bilo je toga još. Poput, primjerice, šećera kojem je količina povećana tako što su ga proizvođači pomiješali s mineralnim gnojivima. Ili vino koje je alkemičarskom maštovitošću učinjeno višestruko "starijim" nego što je to doista bilo.

Riječ je o organiziranim kriminalnim skupinama s kojima se Europol počeo baviti posebno intenzivno te je prije nekoliko dana u Haagu predstavio prve rezultate borbe protiv njih. Jedan posebno lukrativnih načina djelovanja takvog organiziranog kriminala jest i krivotvorenje skupo brendiranih proizvoda, tako da se kao baza uzimaju bitno nekvalitetnije namirnice koje se onda kojekakvim čarobiranjem na izgled, okus i miris pretvaraju u ono što nisu.

Zapljene o kojima je Europol priopćio, registrirane su diljem 57 država svijeta. Zarade u takvom biznisu su malo je reći ogromne, otprilike isto toliko masivne kao što su i rizici onih kupaca koji na takve proizvode nailaze i onda ih jedu ili piju, priopćili su iz Europola.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.