Znanost
2073 prikaza

Koliko su ljudi uspjeli izdržati bez hrane, sna, svjetla...

Žena na vrhu planine
Thinkstock
Ljudsko tijelo je iznenađujuće krhko, no postoje oni među nama koji svoja vole gurati do krajnjih granica

Zahvaljujući avanturistima koji su željeli iskušati granice izdržljivosti svojih tijela, danas znamo koliko dugo ljudski organizam može izdržati bez nekih od najnužnijih stvari.

Business Insider je sastavio pet najvećih podviga koji su ukazali na gotovo nadljudsku izdržljivost:

Bez sna

1965. godine tada 17-godišnji Randy Garder postavio je dosad neoboreni svjetski rekord tako što je ostao budan 264.4 sata, tj. 11 dana i 24 minute.

Bez disanja

Najdulje što je ljudsko biće izdražalo bez disanja zabilježeno je 2012. godine kad je danski ronioc Stig Severinsen zadržao dah pod vodom 22 minute.

Bez hrane i vode

1979. godine, tada 18-godišnji Andreas Mihavecz ostavljen je, zaboravljen, zatvoren u ćeliji u podrumu. Slučajno je pronađen 18 dana kasnije, pa je slučajno otkriveno koliko dugo čovjek može izdržati bez hrane i vode. Trebalo mu je nekoliko tjedana da se oporavi.

Bez gravitacije

Iako lebdenje po svemiru djeluje zabavno, vjerujte da to nije istina ako to morate činiti 437.7 dana, kao što je učinio ruski astronaut Valerij Polyakov 1995. godine.

Bez sunčeve svjetlosti

2004. godine češki mađioničar Zdenek Zahradka izdržao je 10 dana u lijesu pod zemljom (imao je cijev za disanje, ali nije ima pristup sunčevoj svjetlosti, hrani ni vodi).

No bez svjetlosti je ipak najdulje živjelo jedno dijete. Naime, 2012. godine ruska je policija otkrila sljedbenike kulta koji su živjeli pod zemljom. Mnoga od djece koja su rođena unutar kulta nisu pak nikad vidjela prirodnu svjetlost.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.