Life
325 prikaza

Evo kako možete posjetiti otok koji se pojavljuje na kraju Star Warsa

Skellig Michael otok u Irskoj
Jerzy Strzelecki/Wikipedia
Nakon što se irski otočić pojavio u posljednjem dijelu "Ratova zvijezda", postao je tražena lokacija

Posljednja scena u filmu "Sila se budi" odvija se na spektakularnom planinskom otoku, kad heroina Rey pruža svjetlosni mač Lukeu Skywalkeru, a on kao da cijelu vječnost samo bulji u nju.

Mnogi su se obožavatelji u tim trenucima pitali zašto Luke djeluje kao da je posljednjih 30 godina proveo kao beskućnik, spavajući ispod klupe u parku, te je li Rey zaboljela ruka dok je Luke samo gledao u nju širom otvorenih usta.

Zašto se Chewbacca nije parkirao na vrhu planine, ili barem iskrcao Ray? I gdje su uopće našli taj mali "dragulj" na Zemlji?

Zanimljivo je da je stvarna lokacija ovog susreta Sekllig Michael - impozantan, vjetrovit komad stijene i dio UNESCO-ove svjetske kulturne baštine, 12 kilometara jugozapadno od obale Irske.

Stjenoviti, vrtoglavi vrhovi otoka nisu naseljeni, iako je u 6. stoljeću ovdje bio kršćanski samostan.

Posjetitelji se mogu uspeti na 600 strmih stepenica (koje se ne preporučuju maloj djeci i osobama koje imaju problema s penjanjem) do mjesta na kojem su nekoć obitavale najudaljenije europske vjerske zajednice.

S obzirom na obeshrabrujuću lokacij, otok obično nije privlačio mase, iako službenici zaduženi za to područje pretpostavljaju da će se to sad promijeniti. 

Informacijski centar - Iskustvo Skelliga - nalazi se na obližnjem otoku Valentia, a u njemu posjetitelji mogu pogledati 14-minutni film o otoku i od travnja do rujna, ako to vremenske prilike dopuštaju, otići na dvosatnu vožnju brodom oko otoka (premda ne pristaju na njemu).

Brodovi koji svakodnevno odlaze na otok, kreću pak iz Portmageea, te se preporučuje rezervacija termina dovoljno vremena unaprijed, piše CNN.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.