Life
4621 prikaza

Fanta je nastala kao piće za naciste?

Fanta
Flickr
Da nije bilo Drugog svjetskog rata, ne bi danas postojalo ni popularne Fante

Nema baš ništa poput okusa Fante koja utažuje žeđ zločinaca tijekom rata. Neki idu toliko daleko da smatraju kako bi se to moglo koristiti i u reklamama tog slavnog gaziranog pića od naranče - Fanta je proizašla iz zaraćene Njemačke 1940. te je navodno kreirana specifično za naciste.

Iako to nije nešto što se ističe, očigledno zbog loše konotacije, Fantu je navodno popularizirao Max Keith kojem su ciljano tržište bili nacisti.

Cijela priča počinje s Coca Colom, Fantinim originalnim proizvođačem. Coca Cola je imala tvornicu u Njemačkoj, no poput brojnih drugih industrija u Europi, očajnički im je prijetio rat, koji je trgovanje učinio vrlo kompliciranim. Kada je operativac kompanije, Ray Powers, poginuo u Njemačkoj, njegova je pozicija predana Maxu Keithu

gazirano piće Fanta | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons

Piće nužde

Odjednom, taj je čovjek nagrađen komercijalnim carstvom, no ironično, više nije mogao raditi Coca Colu. Sirup s kojim se proizvodi Coca Cola više nije mogao tako lagodno stizati s brodom iz SAD-a prema Njemačkoj, pa je Keith osmislio fantastičan plan kako bi održao sve Coca Coline tvornice u Njemačkoj na životu.

Pogledao je sastojke na raspolaganju te izazvao svoje zaposlenike da sudjeluju u natječaju osmišljavanja imena za novo piće. Pobjednik je bila "Fanta", od njemačke riječi za maštu (fantasie).

No, okus je pak sasvim druga priča, on nije bio tako nov te potječe od naših predaka te sliči đumbirovom pivu. Fanta je u to doba dobivala okus od bilo kojeg voća kojeg su se proizvođači mogli dočepati, u kombinaciji s nekim čudnim aditivima - praškom sirutke iz tvornice sira, komadićima i vlaknima jabuke iz preša za proizvodnju octa i šećerne repe kad je onemogućena trgovina saharinom.

gazirano piće Fanta | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons

Novi je narančasti sok postao popularan kao i Coca Cola i zbog njega su tvornice za punjenje boca ostale raditi diljem Njemačke. Zapravo je Fanta postala toliko popularna da se do 1943. godine prodavala u Njemačkoj i u okupiranim zemljama. Fanta je postala najpopularnije bezalkoholno piće u Europi, a ljudi su je čak koristili za zaslađivanje hrane zbog štednje na šećeru. I danas se u Njemačkoj pripremaju slasni Fantakuchen (Fanta kolači).

Kada je Drugi svjetski rat završio, poduzeće Coca Cola uspjelo je ponovno pokrenuti proizvodnju toga pića u Europi. Poduzeće je prestalo proizvoditi Fantu kada je Drugi svjetski rat završio, ali kako se Pepsi počela širiti u 1960-ima, Coca Cola je vratila Fantu i počela ju prodavati i u Americi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.