Life
4519 prikaza

Fatalna Liz - filmska zvijezda kakvih danas više nema

Elizabeth Taylor
Wikipedia
Jedna od najvećih glumica iza sebe je ostavila osam brakova, niz dragulja, dva Oskara i pregršt kultnih uloga

Govorili su mi da ne znam glumiti, što je možda i istina. Tek sam u svom filmu "Mjesto pod Suncem" i počela glumiti, no svejedno nikada nisam išla na satove glume - rekla je oskarovka Elizabeth Taylor koja bi na današnji dan slavila 86. rođendan.

Kontroverzna zvijezda rođena je u Londonu u obitelji imućnih Amerikanaca, a karijeru je započela već kao dijete. Sredinom pedesetih je kao mlada žena htjela napustiti glumački posao jer joj se nije sviđalo koliko utjecaja na filmove imaju studiji. Htjela se posvetiti kreiranju parfema.

Ljubovala je s mnogim slavnim muškarcima, udavala se osam puta, od toga dva puta za glumca Richarda Burtona koji je, govorila je, bio ljubav njezinog života.

Upoznali su se na setu filma "Kleopatra" koji je danas poznatiji po početku njihove veze negoli po kvaliteti.

Richard Burton i Ellizabeth Taylor | Author: 20th Century Fox 20th Century Fox

- Ne sjećam se mnogo o tome što se događalo na setu, više me zanimalo ono što se događalo onkraj seta - rekla je Liz koja se radi Burtona razvela od Eddieja Fishera (kojeg je preotela prijateljici Debbie Reynolds) i onda udala za Burtona. Snimalo se u Italiji gdje ih je Vatikan javno osudio i lobirao da im američki Kongres zabrani povratak u domovinu.

Turbulentan (dvostruki) brak bio je obilježen svađama, nevjerama, prekidima i mirenjima, no i nakon razvoda glumica je rekla kako su 'svi drugi muškarci nakon Richarda ovdje samo da mi pridrže kaput i malo porazgovaraju'. Zajedno su snimili čak 11 filmova.

Richard Burtoni  Elizabeth Taylor | Author: Wikipedia Wikipedia

- Mogu od nje bježati tisućama godina ona će uvijek biti moja mala djevojčica i moj prvi i jedini izbor - rekao je Burton koji se nakon toga još dva puta ženio. Poznati su i golemi komadi skupog nakita koje je Burton redovito poklanjao Elizabeth.

'Netalentirana glumica' danas je sedma na listi najvećih ženskih glumica svih vremena, nakon Katharine Hepburn, Bette Davis, Audrey Hepburn, Ingrid Bergman, Grete Garbo i Marilyn Monroe. Taylor je decidirano tvrdila kako je film na koji je najponosnija "Tko se boji Virginije Woolf" iz 1966. za kojeg je dobila svog drugog Oskara.

- To je bilo vrijeme kada se počela osjećati ugodno kao glumica, više nije razmišljala samo o svojoj vanjštni iako smo joj svi govorili da previše brine jer su neke njezine uloge, poput one u filmu "Mačka na vrućem limenom krovu" besmrtne - rekla je jedna od glumičinih prijateljica o divi koju su kritičari zaista često 'spuštali'.

- Iako je Meryl Streep možda tehnički bolja od nje, za mene je Elizabeth Taylor najveća glumica ikada. Ona ima auru i karizmu kakvu feminizam ne može objasniti i pokušava zatrti. Samo kroz Elizabeth možemo si približiti žene poput Delile, Salome i Helene Trojanske. Ona je, koliko god neki ne vole taj termin, rođena kao femme fatale - napisala je poslije njezine smrti Camille Paglia, a Roger Ebert se složio kako je 'zanimljivo da netko čija je karijera stalno umanjivana zapravo obilježio cijelu jednu eru'.

Mačka na vrućem limenom krovu | Author: Wikipedia Wikipedia

- Trebalo je moći držati se uz Paula Newmana i Burl Ivesa, a tko bi to mogao osim Liz - rekao je za svoj film "Mačka na vrućem limenom krovu" Richard Brooks. Glumičine mitske ljubičaste oči ušle su u legendu pop-kulture, kao i njezino prijateljstvo s Michaelom Jacksonom.

'Najčudniji par na planeti, kako su ih novine prozvale, se obožavao. Pop zvijezda ostarjelu je divu posjećivao, vodio na dodjele nagrada, gurao njezina kolica i čitao joj knjige te puštao svoju glazbu. Zasipao ju je dijamantima te naredio da se nekoliko soba na ranču "Neverland" oboja u ljubičastu poput njezinih očiju, a ona je njemu nabavila slona iz Azije.

- Ona je za mene majka Tereza, princeza Diana i Wendy iz Petra Pana u jednom - rekao je Jackson o glumici. Njihovo je blisko prijateljstvo trajalo dva desetljeća.

Elizabeth Taylor bila je i prva poznata aktivistkinja koja je svoje vrijeme, i pozamašnu svotu novca, usmjerila u borbu za pronalazak lijeka protiv HIV-a, kao i bolji te humaniji tretman bolesnika.

- Bush neće ništa napraviti po pitanju ove epidemije, on ne može niti izgovoriti riječ AIDS - rekla je o tadašnjem predsjedniku glumica koja je i svoje četvero djece usmjerila u borbu protiv bolesti.

Iako su je mnogi osuđivali radi brakova, Taylor se uvijek zafrkavala na svoj račun.

- Pa ako nakon osam brakova nisam u stanju dati neki savjet, pa onda k vragu i sve. Prvi i drugi sam se puta udala da se emancipiram, budem sigurna i dalje od dohvata studija i roditelja. Onda su došle veze i brakovi iz ljubavi i nužde, a to često zna biti turbulentno, dok sam poslije Richarda tražila partnere - rekla je Elizabeth Taylor koja je preminula 2011. u 79 godini od problema sa srcem.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.