Life
625 prikaza

Festival graševine: Dvije Krauthakerove graševine su najbolje

1/3
Dreamstime
Na ocjenjivanje u Kutjevu stiglo je 125 uzoraka, a 11 ih je osvojilo veliko zlato. Vina s Mitrovca iz 2016. i 2021. prva su u kategorijama zrelih i mladih. Među predikatnima je prvak Kutjevo, a među pjenušcima Jazz

Gotovo dvije trećine od 125 uzoraka prispjelih na ocjenjivanje u sklopu Festivala graševinu u Kutjevu bile su iz prošlogodišnje berbe pa ne čudi da je vinarima najvažnije pobijediti u toj kategoriji. Za pobjedu je prvo trebalo proći u drugi krug: nakon redovnog ocjenjivanja vratili su organizatori u čaše šest najboljih mladih suhih graševina među kojima je 21 ocjenjivač jednostavno zaokruživao onu za koju je mislio da je najbolja. Prvakinja kutjevačkog ocjenjivanja tako je postala Graševina Mitrovac 2021. Vlade Krauthakera u konkurenciji graševina vinarija Hora, Grozdanović, Kutjevo te dviju iz Belja, od grožđa s različitih vinogradarskih položaja.

 | Author: Boris Ščitar/ PIXSELL Vlado Krauthaker Boris Ščitar/ PIXSELL

Među zrelim suhim graševinama u pripetavanju su bile četiri, a ne treba čuditi da je Krauthakerova ponovno pobijedila. Samo je Galićeva iz 2017. konkurirala Vladinima s Mitrovca iz 2019., 2017. i prvakinji iz berbe 2016. Ta šestogodišnjakinja bila je i jedino suho vino koje je osvojilo veliku zlatnu medalju, što znači najmanje 90 od mogućih 100 bodova. Ostalih 10 dobitnika velikog zlata bila su predikatna, slatka vina od vrlo kasno branoga grožđe koje se mjesecima prosušivalo na trsu. I u toj kategoriji se pripetavalo, a Ledena graševina 2018. Kutjeva d.d. bila je bolja od Krauthakerove (ponovno!) Izborne berbe prosušenih bobica 2017. te Ledene berbe 2015. Ivice Peraka iz Kutjeva. Velika zlata kao najviše priznanje osvojile su još polusuha Graševina Principovac 2019. Iločkih podruma i predikati Graševina Krauthaker izborne berbe prosušenih bobica 2019., Perakova Ledena berba 2018., Graševina Šuma 2019. iločke vinarije Buhač, Graševina Mačovo Brdo 2019. Kutjevčanina Branka Mihalja i Graševina izborne berbe bobica Branka Jakobovića iz Vetova.

 | Author:

Iako predikatna vina rade vinari iz cijele kontinentalne Hrvatske, najviše ih je u vinogorju Kutjevo. Dijele se u pet kategorija po slatkoći mošta. Mora imati 154 stupnja sladora prema Oechslovome moštomjeru za izbornu berbu prosušenih bobica, a 127 “Oechsla” za ledenu berbu, za koju se grožđe treba brati i prešati na minus sedam Celzijevih stupnjeva. Ostali predikati su kasna berba (94 “Oechsla”), izborna berba (105) i izborna berba bobica čiji mošt mora biti sladak kao i za ledenu berbu, ali bobice ne moraju biti zamrznute na trsu. Predikatna vina u pravilu su kompleksnija i punija nego suha pa redovito osvajaju i više bodova na ocjenjivanjima.

Najbolje ocijenjeni pjenušac bio je Jazz berbe 2019. vinarije Vitis iz Bekteža pokraj Kutjeva. Riječ je o mješavini graševine i rajnskoga rizlinga kojom su se Gordana i Goran Josipović željeli odmaknuti od chardonnaya kao najčešće sorte za pjenušava vina. Proizveden je klasičnom metodom druge fermentacije u boci, a odležava na finom talogu dvije godine.

Ukupno je 60 vina nagrađeno zlatom na ovogodišnjem ocjenjivanju u Kutjevu.

 | Author: Boris Ščitar/ PIXSELL Boris Ščitar/ PIXSELL

Ocjenjivači, naravno, nisu znali koja vina ocjenjuju, a dojam je da su mlada vina poprilično svježa za relativno tešku godinu kakva je bila 2021. Većina je vinara i u suhim vinima ostavila nekoliko grama neprovrela grožđanog šećera, no ostala su fino izbalansirana zbog mineralnosti tipične za većinu kutjevačkih vinograda koji rastu na vulkanskom tlu starom 300 milijuna godina. U većini je vina bilo i oko šest grama kiselina po litri pa se ostatak šećera nije osjetio kao slast, nego je samo malo popunio okus. Zbog toga će prošlogodišnje graševine lijepo osvježavati i tijekom ljeta.

I konji obrađuju trsove stare 30 godina, pa i više

 | Author: PROMO PROMO

Berba za Krauthakerovu Graševinu Mitrovac je dva tjedna nakon redovite, kad grožđa ostane samo na trsovima starima 30 i više godina. Mitrovac je među najboljim kutjevačkim vinogradarskim položajima, a dio namijenjen ovom vinu ne obrađuju strojevima, nego ljudima u najtežim poslovima pomažu konji. Vino je svježeg tipa, s lijepim voćnim i cvjetnim aromama, punijeg tijela i skladnog okusa s finom sortnom gorčinom. Još je u prodaji berba 2020., a butelja je u Vrutku 79,98 kuna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.