Life
1193 prikaza

Umro Foxov seks-predator i ostavio nam Trumpa

Roger Ailes
FRED PROUSER/REUTERS/PIXSELL
Za seksualno uznemiravanje optuživala ga je i jedna voditeljica

Roger Ailes (77), bivši šef Fox Newsa, kabelske televizije s golemom gledanošću među konzervativnom publikom, umro je u četvrtak, objavio je Fox navodeći njegovu obitelj. Ailes je dao otkaz Foxu u srpnju 2016. u jeku optužbi protiv njega za seksualna uznemiravanja, među kojima je bila i optužba voditeljice Gretchen Carlson.

Njezina tužba podignuta je u rujnu, a medijska izvješća navodila su da bi Carlson mogla dobiti 20 milijuna dolara. Fox News sa sjedištem u New Yorku je najgledaniji američki kabelski informativni kanal, prema agenciji za analizu gledanosti Nielsen.

"U dubokoj tuzi i slomljena srca javljam da je moj suprug Roger Ailes umro danas ujutro", poručila je njegova žena. "Roger je bio moj voljeni suprug i otac našem sinu Zacharyiju kao i odan prijatelj mnogima. Bio je također i domoljub, duboko zahvalan što živi u zemlji koja mu je dala takve mogućnosti da naporno radi i da mu se to vrati", poručila je.

Samo, njen suprug je bio puno više od domoljuba. Fox je pod njegovim vodstvom postao neslavan po nevjerojatnom običaju da u izvještajima počinja katastrofalne gafove kao posljedici nečijeg nevjerojatnog neznanja.

Općenito se smatra da je najveći pokazatelj moći medijskog Ailesovog carstva i to što je Donald Trump uspio ući u Bijelu kuću. Ailesu pripisuju u zasluge da je pomogao Richardu Nixonu da ispegla svoj imidž u pokušaju da se vrati u Bijelu kuću 1968., što tada nitko nije vjerovao.

Slijedilo je njegovo savjetnikovanje Ronaldu Reaganu i Georgu Bushu starijem, nakon čega mu je palo na pamet da bi mogao pokrenuti televizijsku mrežu koja bi okupljala izrazito desničarsku publiku u SAD-u. U tom smjeru je naišao i na Donalda Trumpa kojem je, kako se nerijetko cinično ističe, praktično držao mikrofon.

Na Trumpovom primjeru se najbolje vidjelo koliko je glomazno i moćno medijsko carstvo izgradio Ailes. Da nije bilo njega, Trump ne bi imao nikakve šanse u rekordnom roku prevaliti put iz svog poslovnog stožera na Manhattanu do Bijele kuće. Ailes je bio onaj koji je Trumpu dopuštao da se barem jedno tjedno telefonski javlja u Foxov jutarnji program.

A kad se Trump već probio do republikanske nominacije, Ailes je bio onaj koji je Trumpu praktično rezervirao top-termine između termina najgledanijih showova. Još 2009. direktorica Baracka Obame za komunikacije Anita Dunn rekla je: "Fox news često funkcionira ili kao istraživačko ili kao komunikacijsko krilo Republikanske stranke."

To je bilo vrijeme kad je desnica Obami stala podmetati teorije zavjere, očito lažne tvrdnje da je rođen po Keniji, što bi značilo da nema prava biti predsjednik, optuživati ga da "vodi rat protiv američkih vrijednosti". Ailes je u toj priči jako dobro znao gdje je Foxovo i njegovo mjesto. Svojim je ponašanjem dokazivao da je bio i ostao politički savjetnik.

Na kraju mu je glave došao skandal o kojem se u medijskim krugovima pričalo već jako dugo, da je seksualno napastvovao najmanje 25 žena. Stvar je izišla na vidjelo tek kad je New York Times odlučio istražiti priču. Igrom slučaja, za seksualno zlostavljanje žena te iste godine se stalo javno optuživati i Trumpa, odnosno tek kad se našao na velikoj političkoj sceni.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.