Top News
48582 prikaza

Silovali vojnike i vojnikinje 'kako bi očvrsnuli'

Njemačka vojska, scena iz vojarne
Tagesschau/ YouTube/ screenshot
Maltretiranje u vojarni prvi put je prijavljeno još 2014., no sada je skandal u Bundeswehru dosegao vrhove ministarstva

Istragu o još jednom nevjerojatnom skandalu u vojsci Njemačke otkrio je Der Spiegel. Ministrica obrane Ursula van der Leyen osobno se uključila u istragu o ritualnom silovanju u vojarni Bundeswehra kod Pfullendorfa u Baden-Württenbergu. Do sada tajna straga glavnog inspektora Volkera Wiekera dovela je do traženja hitnog otpuštanja iz službe sedmorice časnika za u Centru za obuku za posebne operacije. No, na tome nije stalo, jer je cijeli slučaj sada prijavljen i lokalnom tužiteljstvu.

Slučaj se počeo raspetljavati kada je u listopadu prošle godine izvjesna poručnica prijavila sve do ministarstva da je svjedočila trenucima u kojima su časnici prisiljavali regrute da se na otvorenom pred svima moraju skinuti do gola. Pritom ih je i snimila. Naknadno se ispostavilo da je maltretiranje još u ljeto 2014. prijavila jedna vojnikinja, no tada to očito nije bilo dovoljno da se pokrene istraga.

Slika broda australske mornarice U AUSTRALIJI Life Vojnici prisiljeni silovati jedni druge da ne bi bili izbačeni

Bilo je tu svega, polijevanja vodom ljudi koje su prethodno vezali za stolac i navlačili im kapuljaču na glavu, guranja zavoja u anus, mobinga, ponižavanja, sve redom očito prakse koja nije imala nikakvu vrijednost u smislu obuke, nego je bila motivirana isključivo željom za seksualnim iživljavanjem. Žrtve su bili i muški i ženski regruti. Dotična jedinica inače obučava vojnike raznih rodova vojske kako bi mogli pružati medicinsku pomoć na fronti, čak i pri vojnim akcijama iza neprijateljskih linija, te slovi za jednu od elitnih unutar Bundeswehra.

Trenutno su smijenjeni zapovjednik vojarne Thomas Heinrich Schmidt, dva časnika i dva dočasnika. Od 12 vojnika koje su istražitelji ispitali, zasad je dokazano da su sedmorica sudjelovala u mučenju ljudi. Spiegel piše i to da su opisi maltretiranja vojnika jako nalik onima iz filmova "Malo dobrih ljudi" i "G. I. Jane", te da je ministarstvo obrane šokirano "još jednim skandalom muške šovinističke skupine unutar vojske, koja nije prezala niti od rituala ponižavanja niti pred seksualno sadističkim metodama obuke".

Ako se to obukom uopće može zvati. Bundeswehr je inače posljednjih godina trpio sramotu zbog otkrića niza skandala. 2006. su, primjerice, u javnost procurile fotografije njemačkih vojnika u Afganistanu koji su pozirali i zafrkavali se s lubanjama koje su pronašli negdje u toj ratom izmrcvarenoj zemlji. Iste godine je isplivao i slučaj pri kojem su časnici u vojarni Niederauerbach natjerali dvojicu dočasnika da se skinu do gola i tako stupaju pred ostalim vojnicima.

Ruski MiG 25 SOL NA RANU Top News Hrvatske i srpske oružane snage postaju čuvari starog željeza

2004. je skandal potresao i obrazovni centar Coesfeld, gdje su, otkrilo se, časnici za obuku regrute vezali i premlaćivali, sve pod izgovorom vježbanja ponašanja u slučaju zarobljavanja. 2013. u vojarni Bad Salzgungen u Thüringenu nekoliko je vojnika danima tuklo i iživljavalo se na mladom kaplaru.

2011. u javnost je procurilo da je izvjesna 25-godišnjakinja krajem 2010. na obuci za časnicu pala s jarbola školskog jedrenjaka "Gorch Fock" i poginula, a kao razlog se navodilo da je njeni nadređeni nisu poslušali kad ih je upozoravala da se ne može penjati jer je već iscrpljena. Osim maltretiranja vojnika, Bundeswehr se u 90-ima morao obračunati i s pojavama neonacističkih sentimenata u svojim redovima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.