Life
19112 prikaza

Djeci izbjeglicama daju kontracepciju - znaju da će ih silovati

Scena iz filma 'Difret'
difret.com
Seksualno nasilje je ozbiljan rizik koji prijeti ženskim izbjeglicama iz sjeverne Afrike

Krijumčari ljudima sve češće injektiraju opasan koktel kontraceptiva djevojčicama izbjeglicama zbog velike vjerojatnosti s kojom se suočavaju na svom putovanju - silovanju.

Dan u velikim količinama ili pak dan djevojčicama koje su premlade, hormon progesteron koji se koristi u injekcijama može rezultirati kasnijim poremećajima plodnosti i preuranjenom menopauzom, piše The Independent. No, to ne spriječava krijumčare ljudima da injekcije daju djevojčicama već u dobi od 12 godina pa nadalje.

Epidemija žute groznice u Kongu | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

One često putuju same, a injekcije se daju kako bi se spriječila trudnoća kao posljedica silovanja. Seksualno nasilje se iznimno često javlja na migrantskoj trasi u sjevernim dijelovima Afrike, a počinitelji su vozači i razni posrednici, sami ti ljudi u čije ruke izbjeglice stavljaju svoju sudbinu.

Većina njhih dolazi iz kaotičnih te ratom devastiranih zemalja, poput Nigerije, Južnog Sudana, Somalije i Eritreje. Trend davanja kontraceptiva uočile su humanitarne organizacije u europskim područjima koja su i ključne točke ulaska u bolji svijet za izbjeglice, kao što je slučaj s talijanskim otokom Lamedusom. 

- One znaju kako će ih vjerojatno silovati na ruti koju će proći, pa zbog toga pristaju na injekcije - izjavila je ginekologinja Helen Rodriguez koja radi na otoku.

Istaknula je kako većina djevojčica nije svjesta užasnih dugoročnih posljedica tih kontraceptiva. Čak petina djevojčica koje je ona pregledala iz subsaharskih dijelova Afrike su zbog injekcija izgubile menstruaciju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.