Life
8737 prikaza

Genijalac koji je prevario samog Hitlera

Dvostruki agent Juan Pujol Garcia
screenshot/youtube
Preokrenuo rat: Od vlasnika farme pilića do agenta pa potom i duplog agenta, Garcia je pravi primjer domišljatog i nevjerojatnog čovjeka

Na početku Drugog svjetskog rata, Juan Pujol Garcia rođen u Barceloni 12. veljače 1912, odlučio je riskirati svoj i život svoje žene kako bi dao svoj doprinos u borbi protiv Hitlera i nacističke Njemačke. On je vjerovao kako je Hitler prijetnja za cijelo čovječanstvo te je njegova dužnost spriječiti ga.

No, kako bi nekadašnji vlasnik farme pilića mogao učiniti to? Špijunaža je bila odgovor, on je odlučio postati špijun. Njegov plan je zvučao dobro, osim činjenice da on nije bio špijun te nije imao nikakvog iskustva na području špijunaže. Nije imao nikakve važne kontakte, a nije baš niti bio "materijal za špijuna".

Unatoč svemu, Garcia je otišao do britanske ambasade u Madridu kako bi "ponudio svoje usluge" u ratu protiv Njemačke. Njegova revnost nije shvaćena ozbiljno te se zaputio prema izlazu ambasade.

No, Garcia nije odustajao od svog nauma da postane špijun. Odlučio je zaigrati drugačiju igri - pristupio je Nijemcima i rekao im kako je simpatizer nacista te želi postati njemački špijun u Engleskoj. Lagao im je kako je često putovao u London sa španjolskom vladom te im pokazao i lažnu diplomatsku putovnicu koju je krivotvorio. Nijemci su povjerovali u njegove laži te su ga poslali u Englesku da bi unovačio mrežu agenata koji su trebali raditi za njih.

Ne samo da ih je lagao, već od njih ubirao 22 plaće!

Budući da je njegova diplomatska putovnica bila krivotvorina, nije mogao niti otići u Englesku, pa je umjesto toga otišao u Lisabon i počeo slati lažne obavještajna izvješća Nijemcima. Nije mogao novačiti agente kako su to od njega tražili, pa je izmislio fikcijske kolege.

Izmišljene je podatke kreirao uz pomoć tiskovina, radioprograma i turističkih vodiča. Kako bi bio uvjerljiviji, stalno je prigovarao o lošem vremenu. Nijemci su mu povjerovali čak i kada ih je izvijestio o tome da je stvorio špijunsku mrežu u Engleskoj. Tako su Nijemci plaćali 22 lažna špijuna.

Tijekom svog boravka u Lisabonu, stvorio je impresivne lažnjake špijunskih izvješća te je pokušao kontaktirati Britance kako bi postao dvostruki agent.

Ovaj put britanska tajna služba MI5 nije imala što prigovoriti te su ga odmah primili u svoju službu, impresionirani što je običan čovjek postigao više nego njihovi obučeni specijalci u nekoliko godina.

Zbog njega su Nijemci mislili da će Dan D biti u okolici Calaisa, a ne u Normandiji

Vrhunac njegove špijunske karijere i potez koji je svakako utjecao na ishod rata bilo je uvjeravanje Nijemaca da će se saveznici u svojoj osvetničkoj invaziji iskrcati u okolici Calaisa, a ne u Normandiji.

Odradio je sjajan posao. Nijemci su u okolici Calaisa čak dva mjeseca nakon Dana D držali divizije koje su očekivale invaziju koja se nikad nije dogodila. No, britanska obavještajna služba još i danas tvrdi kako bi bez Garcije povijest vjerojatno izgledala drugačije jer bi nacisti dobili bitku u Normandiji.

Da stvar bude smješnija, Hitler je agentu Garbu (kako su ga Nijemci zvali) 29. srpnja 1944. godine osobno dodijelio Željezni križ kao nagradu za njegove neprocjenjive usluge, iako je upravo zbog njega izgubio Normandiju.

Pogledajte video:

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.