Life
10808 prikaza

Genijalne primjene sode bikarbone: Za kosu, jaja, madrac...

Žena koja se tušira
Thinkstock
Nekoć jedino pomagalo u kućanstvu i danas je odličan pomagač za brojne probleme

Bijeli prah bez mirisa blago lužnatog okusa je jeftin, djelotvoran i doista praktičan. Iako je soda bikarbona nekoć bila neizostavni dodatak u svakom kućanstvu, danas se njena uloga bezrazložno smanjila, ponajprije zahvaljujući potrošačkim trendovima i industriji kojoj je u interesu da nam za svaku stvar proda novi proizvod.

Njena najveća prednost je to što nije toksična, odnosno posve je sigurna za zdravlje.

Otkrije deset super primjena sode bikarbone:

  • 1. Odčepite odvode - 200 ml sode bikarbone uspite u odvod i zalijte s 200 ml vrelog octa. Ostavite stajati najmanje 10 minuta, a kod jačeg začepljenja ostavite preko noći i na kraju isperite s kipućom vodom.
  • 2. Lakše ogulite jaja - u vodu u koju ste stavili kuhati jaja dodajte žličicu sode bikarbone te će nakon kuhanja ljuska lakše sići dolje.
  • 3. Čišćenje madraca - Prvo skinite plahte i temeljito prođite madrac usisavačem. Potom, uz pomoć sita, ravnomjerno rasporedite sadržaj jednog papirnatog pakiranja sode bikarbone u vrećici. Ostavite madrac tako nekoliko sati i samo usišite sodu, to će ukloniti prljavštinu, znoj te neugodne mirise.
  • 4. Za dubinsko pranje kose - Ako ste dulje vrijeme kemijski tretirali kosu te često nanosite razne proizvode da bi poboljšali njen izgled, jednom u mjesec dana temeljito očistite vlasište tako da pomiješajte sodu bikarbonu s običnom vodom u omjeru 1:3 te dodate nekoliko kapi octa. Nakon toga će se kosa manje mastiti, ali i biti sjajnija.
  • 5. Brže pirjanje luka - Slažete li obrok s bazom od dinstanog luka ili češnjaka, cijeli postupak možete ubrzati tako da dodate žlicu do dvije sode bikarbone.
  • 6. Izbijelite zube - Jednako kao što su to činile vaše bake i vi možete pomiješati žličicu sode, malo soli i dodati nekoliko kapi octa i mješavinom oprati zube. Isti postupak možete ponoviti dva do četiri puta na mjesec. 
  • 7. Dezinficirajte dasku - Soda bikarbona je savršeni saveznik u borbi protiv neugodnih mirisa. Napravite pastu od žličice vode, žličice soli i žličice sode te je nanesite na dasku i ostavite da djeluje od 10 do 15 minuta. Nakon toga isperite vrućom vodom. 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.