Life
181312 prikaza

"Gledao sam pad Vukovara, a Arkan mi se htio krvi napiti"

Pokolj u Bijeljini 1992., Arkanovci
Ron Haviv/ VII/ Redux
On je bio jedini koji je snimao pokolje u Bijeljini 1992.: "Čuli su se pucnjevi, vikali su mi da prestanem slikati"

Koliko god nevjerojatno zvuči, čak i u vrijeme najtežih borbi za Vukovar, bilo je ljudi koji su svojevoljno dolazili samo kako bi ispričali hrvatsku stranu priču. Jedan od njih bio je i Ron Haviv, tada mladić u svojim dvadesetima. "Počeo sam pratiti raspad Jugoslavije još u vrijeme kratkog sukoba u Sloveniji. Zatim sam proveo jako puno vremena na terenu tijekom rata u Hrvatskoj. Bio sam jedan od rijetkih novinara u Vukovaru kad je pao u ruke srpskim snagama. Bilo je očito, barem meni, da će se nasilni raspad nastaviti s BiH. Imao sam svaku namjeru priču popratiti do kraja", rekao je ovaj ugledni i svjetski priznati fotograf u razgovoru za Express prije nekoliko mjeseci.

U krvavo proljeće 1992., tek nekoliko mjeseci nakon što je Vukovar pao nakon krvavih borbi za svaku kuću, postojala je nada da će Vukovar ostati izolirani incident. Da će brojni zločini nad civilnim stanovništvom biti kažnjeni. Poslije su neki počinitelji i osuđeni, ali u to vrijeme još je postojala nada da je Vukovar izolirani incident i da će netko, bilo to famozna međunarodna zajednica, bilo JNA, bilo tko, uspjeti organizirati mirovne pregovore kako bi se zaustavilo daljnje krvoproliće.

Željko Ražnatović Arkan Metak u potiljak Top News Ubojstvo Arkana: Htjeli ga 'namamiti' novim Audijem

S druge strane granice tadašnji prvi predsjednik Republike Bosne i Hercegovine, Alija Izetbegović, govorio je: "Možda je bilo izoliranih incidenata, ali oružani sukob ovdje neće izbiti". Jedan od rijetkih koji su imali osjećaj da će se nasilje iz Hrvatske preliti u susjedstvo bio je Ron Haviv, tad mladić u dvadesetima. Kao nadobudni fotograf čuo je za raspad tamo neke Jugoslavije i odlučio otići na teren.

Ron Haviv, fotoreporter koji je ovjekovječio zločine u Vukovaru i Bijeljini | Author: Ron Haviv Ron Haviv
Kad smo ga pitali je li imao pojma da će svjedočiti i ovjekovječiti neke od najgorih strahota u Europi nakon Drugog svjetskog rata, on iskreno odgovara: "Nisam imao pojma što će se specifično događati, ali ubrzo je, preko Slovenije do Hrvatske i dalje, postalo jasno što bi se moglo dogoditi i, nažalost, takve strahote su se stvarno i dogodile." Prije odlaska na teren u Jugoslaviju, znao je samo da su tamo bile održane Olimpijske igre i neki princ je ubijen, što je dovelo do početka Prvog svjetskog rata.

Znao je i da je to jedna od posljednjih država koja je proživljavala temeljite političke promjene. "Imao sam osjećaj da tamošnja retorika ima neke zloćudne nacionalističke prizvuke", ispričao je. Fotografije Rona Haviva, posebno serija fotografija iz Bijeljine, obišle su svijet. Zloglasni ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan tad mu je dopustio da prati njegove Tigrove, a Haviv je imao tu sreću u nesreći da je popratio prve masakre nad civilima u Bosni i Hercegovini.

Objektiv Rona Haviva zabilježio je ubojstvo Ajše Šabanović, žene u bijelom džemperu, koju su svi zvali Tifa. "Njih dvoje su izveli pred kapiju i pobili ih, zatim i Tifu. Vidjela sam Tifu, koja je još bila živa. Još mi je pred očima njen pleteni džemper", ispričala je svojedobno Dženita Mulabdić za bosanske medije. Ona je bila jedna od rijetkih preživjelih civila u Bijeljini. Dženita je bila trudna u to vrijeme i pretpostavlja da je samo zbog toga izbjegla sudbinu svojih susjeda.

"Nakon što su mene trudnu pustili, ubili su Redžepova i Tifina sina Adu, mog supruga Muhameda te dvojicu Albanaca", prisjetila se Dženita mučnih događaja iz proljeća 1992. godine. U knjizi "Majstori mraka" Jusufa Trbića Haviv je ispričao kako je on vidio ubojstva civila u Bijeljini.

"Pozirali su [arkanovci] u džamiji, s muslimanskom zastavom, i pokazivali tri prsta. U isto vrijeme čuo sam neko komešanje u jednoj prostoriji u džamiji. Ušao sam i vidio da su od jednog čovjeka, civila, tražili osobnu iskaznicu da se identificira. Pokazujući njegovu osobnu, rekli su da je pogledam jer je on fundamentalist s Kosova. Poslije nekoliko minuta čuo sam vrištanje vani i izašao sam iz džamije.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

 • Stranica 1/4
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Sjena 21:05 18.Studeni 2017.

  Mene uvijek zgrozi koliko poldo su psrpski zločinci operirali i operiraju i samo Arkanovo imenovanje njegovih koljača baš Tigrovi, samo da bi stvarali pomutnju u mutnom tko je počinitelj. Jer strancima je to isto...

 • Sjena 18:55 18.Studeni 2017.

  Ovdje taj isti navodno za sve optužuje tigrove... STRAVA. thttp://www.justice-report.com/en/articles/war-photographer-ron-haviv-many-wounds-must-be-healed-here

 • nelson 18:07 18.Studeni 2017.

  zločinci