Life
48698 prikaza

"Godinama sam skrivao obitelj, nitko nije znao tko smo"

Eddie Maher i Debbie Bret, 19 godina su bježali od policije
Screenshot
Opljačkao je banku i gotovo dva desetljeća se skrivao na očigled javnosti

Prošlo je pet godina otkako je jedna žena ušla u policijsku stanicu u Ozarku, američka savezna država Missouri, i ispričala da je njen svekar zapravo britanski bjegunac. Kako piše BBC, bio je to kraj puta Eddieja Mahera koji je, zajedno sa suprugom i djecom, čitavih devetnaest godina uspješno izbjegavao policijsku potjeru.

Vozač Securicora, tamošnje tvrtke za zaštitu imovine, pobjegao je iz poslovnice Lloydsa u kombiju s nekih 1,2 milijuna funti i nestao bez traga. Britanska policija slijedila je tragove od Cipra do Kariba, ali nisu pronašli Mahera niti ukradeni novac, a sve usprkos činjenici da su nudili 100.000 funti nagrade za bilo kakve informacije.

Novac Riječ stručnjaka Life Kriminalci otkrivaju: Kako izvesti najveću pljačku keša?

"Možeš uspješno živjeti bez ostavljanja tragova, ako nisi previše glup. Većinu ljudi hvataju zato što postanu smiješno ekstravagantni", ispričao je Eddie, sada 61-godišnjak. On je pobjegao u Sjedinjene Američke Države zbog jednostavnih razloga; svi govore istim jezikom i ne ističe te se previše kao neki turist. 

"U to doba, prije terorističkih napada 11. rujna na New York, bilo je puno lakše putovati", priča Eddie.

Eddie Maher i Debbie Bret, 19 godina su bježali od policije | Author: Screenshot Screenshot
On sada otvoreno priča o svom bijegu iz Velike Britanije i kaže da je normalno otputovao s Heathrowa noseći 125.000 funti gotovine u običnom kovčegu. Kasnije će on izvlačiti se govoreći da su ga natjerali na pljačku banke, ali policija nikad nije prihvatila takve izgovore. 

Tadašnju djevojku, Debbie Brett, poslao je nekoliko tjedana ranije na odmor u Boston, a povela je ona i njihovog sina Leeja. Objasnio joj što se dogodilo tek kad su se sreli u zračnoj luci u Dallasu.

"Nije bila pretjerano oduševljena, ali mi smo par. Ona mi je najbolja prijateljica. Uostalom, uvjerio sam je da će nakon nekog vremena moći kontaktirati obitelj", kaže Eddie. Bila je to obična laž jer nisu smjeli kontaktirati bilo koga iz Velike Britanije da pobude sumnju policije, a i sam Eddie priznaje da je samo jednom zvao doma u 19 godina bijega. 

Bill Brennan, pljačkaš Casina Prije 25 g. Life Ukrao pola milijuna dolara - i više nikad nije viđen

"Bilo je teško odvojiti se od obitelji, a posebno za Debbie. Povremeno jesam osjećao krivnju, ali odlučio sam da bi nam svima bilo bolje ovdje gdje jesmo", uvjeren je on.

Gotovo odmah su pronašli dom u zabiti Colorada gdje ih nitko nije ništa pitao, a tad su i imali brdo novca pa su gotovinom kupili lijepu kuću na osami. Predstavljali su se kao Stephen i Sarah King, a Eddie je govorio da je u Velikoj Britaniji prodavao fotokopirke pa sad razmišlja što će sa svojim životom. "Nikad nije bilo lako lagati. Mrzio sam što svaki dan lažemo, ali nismo imali drugog izbora", priča on.

Kako je mali Lee odrastao, tako je imao sve više problema. Isprva su se mogli provlačiti lažiranim rodnim listom, ali ni Maher ni njegova supruga nisu mogli raditi zato što nisu imali zelene karte. 

Eddie Maher i Debbie Bret, 19 godina su bježali od policije | Author: Screenshot Screenshot
"Pokušavao sam raditi poslove gdje me nisu tražili dokumente, al i to je teško naći. Sjetio sam se da je moj brat Michael oženio Amerikanku i da je svojevremeno imao zelenu kartu. Pisao sam vlastima govoreći da sam izgubio zelenu kartu i molio da mi izdaju novu", kaže on. 

Tada je počelo najstresnije razdoblje njegovog života, ali na njegovu sreću se nitko nije previše uzbudio zbog gubitka zelene karte i napokon je uspio dobiti pravo na legalno zaposlenje u SAD-u.

Godinama je radio za Nielsen i 2008. godine odlučio se trajno naseliti u Ozarku. Lee je već odrastao, ali je postao problematičan dečko. Oženio je Jessicu Butler, ali brak nije bio složan već su se stalno prepirali oko nečega. 

Jednom prilikom je Lee, mrtav pijan, rekao da je njegov otac bjegunac, a Jessica je otkrila i stare vijesti o Eddiejevu bijegu s novcem i obećanjem nagrade. 6. veljače 2012. godine je ušla u policijsku stanicu i rekla da zna gdje se krije Brzi Eddie Maher. Nekoliko mjeseci kasnije je izručen u Veliku Britaniju gdje je osuđen na pet godina zatvora zbog pljačke, ali je izišao već u siječnju 2015. godine.

"Ne žalim zbog života u Americi. Dobio sam drugog sina tamo i to je bio moj život. Navikli smo se na njega", priča on. Volio bi se Eddie vratiti u SAD, ali zbog služenja zatvora mu je zabranjen ulaz. Trenutačno mu se najviše sviđa ideja mirovine na sunčanom Mediteranu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.