Top News
33095 prikaza

Dosje Merzel: Počela je s butikom i prodajom turske robe

Marina Lovrić Merzel
1/9
Jurica Galoic (PIXSELL)
Malverzacije zbog kojih će se Marina Lovrić Merzel u noviju hrvatsku povijest upisati kao prva županica koja je s vlasti otišla u zatvor teške su i stotine milijuna kuna

Kada je Marina Lovrić Merzel 2014. godine završila u zatvoru ujutro, odmah nakon uhićenja, zatražila je da joj iz zatvora omoguće telefonski poziv Zoranu Milanoviću.

Molbi nije udovoljeno. Zaplijenjeni su joj svi albumi sa slikama, kao dokaz ako eventualno bude tvrdila da nekoga ne poznaje. Marina Lovrić opsesivno je čuvala sve fotografije sa svim ljudima s kojima se slikala.

S jedne se strane istražuje kupnja nekretnina koje su u posljednjih nekoliko godina kupili rođaci Marine Merzel - vrijede oko 8,4 milijuna kuna - a mogle bi stvarno biti njezine. S druge, u središtu Uskokove pozornosti kupnja je tvrtke Ceste Sisak

Stipe Petrina Stipe Petrina Top News "Probleme korupcije treba riješiti javnim egzekucijama"

Sisačko-moslavačka županija prodala ju je Silviju Kobešćaku, odnosno tvrtki IGM Turopolje. 

Iako tvrtka nije imala nikakav promet, Hypo banka kreditirala je kupnju s 20 milijuna kuna. Razumna objašnjenja zašto Ceste Sisak idu nepoznatom kupcu, bez poslovne prošlosti, iscurilo je s vremenom - iza kupnje je zapravo stajao Željko Žužić, famozan velikogorički tajkun. 

Preko tvrtke su potom obavljene mnoge čudne transakcije, koje su bile predmet istrage. 

Malverzacije zbog kojih će se Marina Lovrić Merzel u noviju hrvatsku povijest upisati kao prva županica koja je s vlasti otišla u zatvor - zasad nepoznate dužine trajanja - teške su i stotine milijuna kuna.

Osim onih velikih, pozornost privlače neki posve bizarni troškovi. Marina Lovrić je, naime, svako jutro kao županica zahtijevala na radnom stolu buket svježeg cvijeća, a na pladnju narezane kriške svježeg ananasa.

Osim već poznate prakse plaćanja privatnih zabava javnim novcem, zanimljivo je da se Marinu Lovrić tereti i za neobične narudžbe “svinjske potrbušine” za županiju (cijena 121 kuna), te hamburgera, kobasica i graha...

U SDP-u su, kako nam je potvrdilo više izvora, za ponašanje sisačke žuapnice znali godinama. U stranci su je zvali “ženski Bandić”. Godinama Sisak šuška o mutnim poslovima županice Lovrić Merzel, no iz straha da će ostati i bez ono malo posla što im je preostalo ili da neće moći u županiji rješiti nijedan svoj problem i dalje ne žele govoriti imenom i prezimenom.

"Svi su se uhvatili njezine diplome, a ona je najmanji problem njezina studiranja. Kako drukčije da kažem nego da ispita nije videla. Što se tiče samog diplomskog rada, njega joj je napisala bivša stranačka kolegica. Žena je iz Zagreba i struka joj je medicina, ali bile su prijateljice i zajedno sjedile u Forumu žena SDPa. Po već znanu običaju, Lovrić Merzel ta prijateljica joj je bivša i više nije u SDPu. Naime, svi koji išta o njoj znaju pa makar joj i pomagali nestali su iz kruga u kojem se ona kretala. Valjda je mislila da će tako zamesti tragove", rekao je dobro upućeni izvor iz sisačkih političkih krugova.

Ivo Sanader Može se... Life Lopovi su opljačkali cijeli jedan proračun, a vraćeno nije ništa

Prije politike, Marina je već stekla bogato trgovačko iskustvo...

"Svaki tjedan je putovala u Tursku. Ako se dobro sjećam srijeda je bila taj dan u tjednu. Tako se upoznala s vozačem Čazmatransa preko kojeg je došla do šefova te prijevozničke kuće. Tako si je otvorila vrata Čazmatransa te počinje ondje raditi i napredovati, ali ne odustaje od ‘turske trgovine’. Samo si je zapravo olakšala uvoz robe. U Sisku su imali butik gdje su je i prodavali. Napretkom u politici roba iz turske postaje prošlost", pojašnjava naš izvor. Kao i prethodni sugovornici koji rado govore o Marini, ali pod uvjetom da im se zaštiti identitet, prijatelj iz ‘90-ih potvrdio je njihove teze o oskudnom životu prije Čazmatransa i politike.

Isprva je nabavljala robu iz Italije. Prijatelj bi ju odvezao a onda bi ona granicu prelazila vlakom natrpana robom preko glave, kaže naš sugovornik.

"Već tad je imala veze na granici, zbog čega je nesmetano prelazila granice, dok su ovi drugi bili vraćani i po petnaest puta", svjedoči naš sugovornik. 

Poslije se sve svelo na Tursku. Butik koji spominje zapravo je bila prostorija u sklopu Čazmatransova ureda u kojem je nekad radila. Prostori su i dalje tamo, a o njima svjedoče Sisčani koji rade u obližnjim trgovinama:

"Pa svi znamo da se ovdje prodavala njezina turska roba. U ovoj drugoj ulici, kako nazivamo ovaj dio grada, radim dulje od 25 godina. Kako to ne bih znala?", iščuđavala se jedna Sisčanka.

Naš sugovornik dodaje kako se svi hvataju za razdoblje od 2009. nadalje, a da se županica najviše “zaigrala” od 2005. do 2009. godine.

Marina Lovrić Merzel | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)
"Znam da je nekadašnji visoko pozicionirani SDPovac izvijestio pokojnog Račana o svemu čime se bavi Lovrić Merzel i kakva je osoba. Račan je pobjesnio. Da ga nije zadesila bolest i da je poživio, nikada se ona više ne bi našla na izbornim listama stranke. Kasnije je 2009. sastao se s Milanovićem te i njega upozorio na županicu upravo da jednoga dana stranka ne trpi ovakvu sramotu. Bio je vidno šokiran, ali ništa nije poduzeo. Kalkulirao je zbog glasova koje je SDP-u nosila Lovrić Merzel", dodaje naš izvor iz sisačkih političkih krugova.

Nakon što je nekadašnja šefica kabineta županice Jasmina Jovev javno progovorila o mutnim poslovima Lovrić Merzel, šef SDP-a Milanović je rekao: “Ovdje se ne radi o vreći graha ili 200 jaja. Ako je istina, Merzel je u ozbiljnom problemu.” Nije djelovao nimalo iznenađen.

Prazan ured Fantomske tvrtke Top News Postoje samo na papiru, ne rade ništa, samo troše novac

Kako bilo, Marina Lovrić Merzel predstavljala je, na svoj način, ostvarenje hrvatskog sna. Bez stvarnog obrazovanja, prodorna, ambiciozna, beskrupulozna, došla je do samog vrha hrvatske politike - i da nije bilo glasovite afere Audi, i otkaza Jasmini Jovev, možda bi još jako dugo bila uzorna, omiljena županica. 

Kupnjom skupe limuzine privukla je pažnju na sebe, a onda su počele curiti neželjene informacije iz prošlosti... 

"Predavao sam u srednjoj sisačkoj školi koju spominje da je završila. Ondje je nije bilo u trećem i četvrtom razredu. Koliko ja znam došla je do diplome srednje medicinske škole u Prijedoru", rekao je dobro upućeni izvor iz Siska. 

Spomenuta sisačka škola danas nosi ime Srednja škola Viktorovac. U školi nisu htjeli reći ništa o njoj. Ne možete dobiti tako osobne podatke. To je privatna stvar, ali nazovite direktoricu - rečeno nam je. 

Nastavak na sljedećoj stranici...

 • Stranica 1/2
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar Branka Skaric
  Neimar 08:27 13.Ožujak 2018.

  Tko li se sve kod nas ne uspije probiti na dobro plaćena mjesta u politici! Županica lažirala podatke o navodno završenoj srednjoj školi (od fakultet ni "f") i k tome se bavila ilegalnom aktivnošću švercom i preprodajom robe. SDP-ovci pročitali ... prikaži još!li njen njen CV? Proveli provjeru? S kojom li je ohološću otklanjala svaku sumnju na eventualnu malverzaciju! Ne vjerovati nijednoj stranci.

 • Avatar Pavica Blažević
  blaze272@htnet-dsl 07:33 13.Ožujak 2018.

  sve joj je išlo glatko ,slatko kada ima kuma financijaša ,kume ,kume izgore ti kasa.....