Life
22702 prikaza

"Ja sam pobjegao iz Alcatraza. Imam rak i želim se vratiti"

Ozloglašeni zatvor Alcatraz
1/2
Wikimedia Commons
Jedan od trojice muškaraca koji su 1962. pobjegli iz zloglasnog zatvora je, izgleda, preživio avanturu

Okružen hladnim i nemirnim vodama Pacifika, zatvor Alcatraz čak je 29 godina bio na glasu kao mjesto s kojeg nitko ne može otići, barem ne živ. No godine 1962. tri su zatvorenika - braća John i Clarence Anglin, te Frank Morris - pobjegli sa otoka. Policija i svi ostali pretpostavili su kako su muškarci umrli u moru, no televizijska kuće CBS 2013. je dobila pismo od čovjeka koji se predstavlja kao John Anglin.

- Zovem se John Anglin, i 1962. sam s bratom Clarenceom i Frankom Morrisom pobjegao s Alcatraza. Imam 83 godine i u lošem sam stanju, imam rak. Da, svi smo te noći ostali živi ali jedva. Ako na televiziji objavite da sam u zamjenu za medicinsku njegu voljan na najviše godinu dana ponovno otići u zatvor, reći ću vam točno gdje sam. Ovo nije šala - napisao je 'navodni' bjegunac koji je nadodao kako je život proveo prvo u Seattleu, pa Sjevernoj Dakoti a onda se, kaže, vratio na jug Kalifornije. 

Pismo iz Alcatraza | Author: Screenshot CBS Screenshot CBS
Ured maršala analizirao je pismo - od DNK do rukopisa - no nisu došli do konkretnog zaključka. 

- Uvriježeno mišljenje bilo je da su se muškarci utopili tijekom bijega. Ako su ostali živi nema razloga da vjerujemo da su se iz temelja promijenili i počeli živjeti živote bez kriminala - kažu o pljačkašima banaka iz FBI-ja.

Bjegunci iz Alcatraza 1962. Nemoguća misija Life Tajna Alcatraza: Ova trojica su pobjegli i još su živi?

- Sjećam se da me probudila sirena, i nisam znala što bi jer to nitko nikada nije čuo na Alcatrazu. Pretpostavila sam da su poginuli pri bijegu, posebno s obzirom da im baš nitko kasnije nije ušao u trag - kaže Jolene Babyak koja je tada imala 15 godina, a njezin je otac bio upravitelj.

U San Franciscu slučaj bjegunaca je prerasao u urbanu legendu. O njemu se priča, pise i raspravlja i danas. Federalci su nakon bijega objasnili kako su zatvorenici napravili svojevrsnu 'bušilicu' od motora usisavača kako bi raširili već postojeće prolaze i provukli se u mrežu cijevi koja je bila nezaštićena.

Ozloglašeni zatvor Alcatraz | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Oruđe za bijeg izrađivali su u improviziranom skrovištu iznad njihović ćelija gdje su skrivali stvari. Kroz ventilacijski sustav pobjegli su na krov zatvora. Spustili su se niz zidove i otisnuli se u svom plovilu sastavljenom od 50 kabanica. Napravili su i drvena vesla. Sljedeće jutro umjesto zatvorenika u njihovim su krevetima pronađene lutke od žbuke, papir-mašea, boje i prave ljudske kose.

Ozloglašeni zatvor Alcatraz PARANORMALNO Life Zatajene priče iz ukletog Alcatraza lede krv u žilama

U 14 pokušaja čak 36 zatvorenika probalo je napustiti Alcatraz. Čak 23 su uhvaćena, šesterica su ubijena, a dvoje se utopilo. Osim Morrisa i Anglinsa još dvojica nisu pronađena, iako se misli da su se i oni utopili.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 17:03 02.Siječanj 2019.

    ne vjerujem da je to on

  • nelson 10:06 25.Siječanj 2018.

    zeli se vratiti u zatvor