Life
1226 prikaza

H-bomba, odnosno superbomba - evo zašto je najopasnija na svijetu

Uništenje nakon nuklearnog napada
Thinkstock
Sjeverna Koreja je 2006., 2009.. i 2013. testirala atomske bombe približno iste snage kao bombe koje su bačene na Hirošimu i Nagasaki

Hidrogenska bomba, za koju Sjeverna Koreja tvrdi da ju je testirala u srijedu, daleko je jača od atomske bombe, a može biti dovoljno mala da se projektilima ispali na drugi kontinent.

H-bomba, koja se naziva i termonuklearna i "superbomba", prema procjeni stručnjaka može biti i do 1.000 pa i više puta jača od atomske bombe kakva je bačena na Japan u Drugom svjetskom ratu.

Sjeverna Koreja je 2006., 2009.. i 2013. testirala atomske bombe približno iste snage kao bombe koje su bačene na Hirošimu i Nagasaki, koje su ubile više od 200.000 ljudi.

Pjongjang je u srijedu objavio da je izveo prvo testiranje hidrogenske bombe. Južnokorejske i američke geološke agencije zabilježile su seizmičke potrese jačine 5.1 stupnjeva u predjelu gdje je Sjeverna Koreja testirala bombu, a potres je registriran i u ovom videu. 

Tehnologija hidrogenske bombe je sofisticiranija od ono kakvu imaju atomske bombe i takvo oružje predstavlja daleko veću prijetnju. Takve bombe se mogu napraviti da budu dovoljno male kako bi se mogle postaviti na interkontinentalnu raketu. 

"To znači da Sjeverna Koreja, kad priopćava da je testirala H-bombu, na umu ima Sjedinjene Američke Države", procijenio je Tatsujiro Suzuki, profesor u Istraživačkom centru za uništavanje nuklearnog oružja na sveučilištu Nagasaki, javlja Beta.

I atomska i hidrogenska bomba koriste radioaktivne materijale kao što su uran i plutonij, ali H-bomba zahtjeva veću kontrolu i precizost zbog veće količine energije koja se oslobađa.

Pet država, SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Kina već posjeduju hidrogesku bombu, a za još neke zemlje nije sigurno da li ih imaju ili rade na njihovoj proizvodnji. Hidrogenska bomba nikada nije bačena na neku metu.

Prva uspješna proba tog oružja izvedena je pedesetih godina u SAD-u, nakon čega ju je testirao i Sovjetski savez. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.