Life
6034 prikaza

Hitlerova luda ideja: Htio je oteti slavnog glumca

Adolf Hitler
WWIIHITLERTHIRDREICHHISTORY/ Flickr/ CC BY 2.0
Onome tko ulovi zvijezdu filma "Zameo ih vjetar" nudio je i nagradu od 5.000 dolara

Hitler je, navodno, apsolutno obožavao lik i djelo holivudskog glumca Clarkea Gablea kojeg je u filmskom spletu okolnosti pokušao i uloviti te dovesti u Njemačku. 

Zvijezda filma "Zameo ih vjetar" (1939.) bio je poznati i kao "kralj Hollywooda", a glumio je u hitovima poput "Dogodilo se jedne noći" (za što je i nagrađen Oskarom), "The Hucksters" i "Misfits". Glumio je uz bok velikanki poput Joan Crawford, Lane Turner, Jean Harlow, Vivien Leigh, Ave Gardner i Marilyn Monroe.

Clark Gable | Author: Wikipedia Wikipedia
Nacist Adolf Hitler tako je, piše Vintage News, uživao u njegovim filmovima da su mu stalno morali organizirati filmske večeri tijekom koje su se Gableovi filmovi puštali na velikom platnu, a velikog se vođu nije smjelo ometati.

Godine 1942. Gableova treća supruga, i ljubav njegovog života, glumica Carole Lombard putovala je kući, na njihov ranč u Arizoni nakon što je završila snimanje filma "Biti ili ne biti" te turneje na kojoj su se uspješno prodavale ratne obveznice. Avion se srušio i poginulo je svih 22 putnika, a iako je u pitanju bila greška pilota, a ne napad Lombard je proglašena prvom ženom žrtvom II. Svjetskog rata tako da je Gable dobio i pisani izraz sućuti od predsjednika Roosevelta.

Carole Lombard | Author: Wikipedia Wikipedia

Gable je telegramom odgovorio predsjedniku tražeći da mu dopusti da se prijavi u vojsku. Roosevelt je to ostvario, a vojnik Gable je otišao u Veliku Britaniju snimati propagandni film "Combat America".

No, Gable nije 'samo' snimao, zaista je sudjelovao u preletima iznad Njemačke i nizu vojnih misija. Imajući to na umu, Hitler je naredio da se Gablea uhvati i neozlijeđenog dovede u Njemačku i navodno je oko toga bio - smrtno ozbiljan.

Bio je strašno isfrustriran kada ga nisu uspjeli uhvatiti te je rekao Hermannu Göringu da ponudi 5.000 dolara svakome tko može dovesti Gablea k njemu.

Gableu su to, navodno, rekli i on se užasavao toga da ga uhvate te da Nacisti njime okolo paradiraju. Napredovao je u vojsci te je za svoje zasluge dobio i niz medalja te priznanja.

Hitler ga nikada nije uspio uhvatiti, a kada je napustio vojsku i na ljeto 1944. se vratio u Hollywood nastavio je karijeru kao "kralj Hollywooda" gotovo kao da se rat nikada nije dogodio.

Ipak, svi koji su ga poznavali rekli su kako ga je smrt Carole Lombard i iskustvo rata promijenilo zauvijek te da to više nije bio onaj "veseli Clark".

Njegov je pak kolega iz "Zameo ih vjetar", Leslie Howard, poginuo 1943. godine nakon što su nacisti srušili njegov avion iznad zaljeva Biscay jer su mislili da je u njemu Winston Churchill. Howard je navodno radio kao britanski obavještajac za vrijeme rata.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.