Life
37254 prikaza

"Htjeli su mi odrezati glavu, a onda sam rodila sina..."

Janina Findeisen
Twitter
U sedmom mjesecu trudnoće otišla je u ratnu zonu, a kasnije je rekla da nije bila svjesna da radim najveću grešku u svom životu

Nijemica koja je bila oteta u Siriji i u zatočeništvu gotovo godinu dana, otkrila je kako su otmičari bili spremni "odrezati mi glavu pred kamerama u prijenosu uživo". No umjesto toga razmazili su ju čokoladom, igračkama i luksuznim pelenama nakon što je u zatočeništvu rodila dječaka. 

Novinarka Janina Findeisen koja je s djetetom puštena u rujnu 2016. godine govorila je o razlozima zašto je u sedmom mjesecu trudnoće putovala u ratnu zonu i kako je uspjela preživjeti tu situaciju. U listopadu 2015. godine otputovala je u Siriju kako bi napravila dokumentarac o svom školskom prijatelju koji se priključio frakciji Al Kaide Džabat al-Nusra. 

Trudnoća ju je, kako je rekla, potaknula na taj korak. 

"Bila sam pod pritiskom posebno zbog trudnoće. Htjela sam ovu priču ispričati. Nisam bila svjesna činjenice da u tom trenutku radim najveću pogrešku u svom životu", prisjeća se. 

Dora Bilić Iz katoličke obitelji Top News Tko je jedina Hrvatica u ISIL-u koja je preživjela?

Svoje je planove o putovanju podijelila jedino sa ocem svog djeteta, a uz pomoć krijumčara u Antiohiji pokušala je prijeći tursku granicu sa Sirijom. Nije ponijela mobitel ni nikakav GPS uređaj. Razmišljala je i o tome kako su ju drugi pokušavali spriječiti da to učini kaže: "U konačnici to je bila moja odluka, i moja pogreška", naglašava. 

Školski prijatelj u emailu joj je obećao da ju nitko neće ozlijediti, no ona i njezin vozač upali su u zasjedu kad su se pokušavali vratiti u Tursku. Ovoj 27-godišnjakinji stavili su povez na oči i s prijetnjom pištoljem odveli na udaljenu lokaciju, piše The Guardian.  

Knjiga novinarke Janine Findeisen | Author: Screenshot Screenshot
"Te prve večeri stvarno sam mislila zbog obećavajućeg pisma kojeg mi je poslao prijatelj, da ću me ubrzo pustiti. No shvatila sam da su te moje nada bile samo pusta želja", kaže. 

Svoja je iskustva ispričala u knjizi My Room in the House of War koja bi u Njemačkoj trebala biti objavljena sljedećeg mjeseca. Kaže kako ne vjeruje da je njezin prijatelj bio svjestan tog plana o njezinoj otmici, iako članovi njezine grupe jesu.

Govoreći o svojim iskustvima u zarobljeništvu reći će da je bilo nekoliko neugodnih iskustava .

"Ali prošla sam dosta dobro. No bilo je jasno da to nisu dobri, humani ljudi. Oni su mi mogli skinuti glavu pred kamerama, uživo", rekla je. 

Svaki je dan pisala u svoj mali dnevnik, a kada je ostala bez papira, poslužila se ambalažom za hranu. 

"Bilo mi je nezamislivo da rodim u Siriji. Ignorirala sam tu stvarnost, sve dok više jednostavno nisam mogla", rekla je. 

ISIL Islamska država Top News Djeca Balkana u ISIL-u: "Sanjamo da su živi i slobodni"

Otmičari su ucijenili liječnika koji ju je porodio, a sve je prošlo bez ikakvih komplikacija. 

"Odjednom mi je to sve postalo, taj rat i ti otmičari, postalo jako daleko. Nevažno. Bili smo samo nas dvoje, moj maleni, slabašni, ali zdravi sin i ja. 

Nakon poroda tretman otmičara jako se promijenio. 

"S malim djetetom bila sam bespomoćnija nego prije. Kada bi se on u noći budio vrišteći, sutradan bi me pitali što se dogodilo", kaže.

Nosili su joj čokoladu, multivitaminske sokove i plišanog medvjedića, a nisu štedjeli ni kada je bilo riječ o pelenama. 

"U Siriji postoje dvije vrste pelena. One poznate kao "pelene Assad" koje su dosta slabašne. I one Molfix, vrhunska marka tamo. Oni su mi donosili te druge", rekla je.

Tanker usred mora Oslobađanje Top News Otete pomorce pirati često muče do iznemoglosti

Kada su ju upitali da li će joj sin možda u budućnosti zamjeriti što ga je rodila u uvjetima opasnima po život, rekla je: "Razmišljala sam puno o tome. Kada dođe to vrijeme, suočit ću se s tim".

Prije nego se kao novinarka počela baviti istraživanjem suvremenog džihadizma, studirala je etnologiju i komparativnu religiju. Na kraju su ju oslobodili, ali ne njemačke snage, već druga skupina islamista. Nakon što je čula pucnje ispred zgrade, okružila ju je grupa muškaraca koji su joj rekli da će ju odvesti nazad u Njemačku.

Organizacija Jabhat Fateh al-Sham u online izjavi objavila je da je oslobodila Njemicu nakon što je šerijatski sud proglasio njezinu otmicu neislamskom zbog jamstva kojeg je dobila od prijatelja. Vjeruje da je bilo tako, a nije upoznata sa mogućnošću da je njezina vlada platila pet milijuna eura otkupnine, koliko su tražili otmičari.

"Dobila sam drugu priliku. Rijetko netko, tko bude otet u Siriji, dobije drugu priliku", naglasila je.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 16:51 29.Ožujak 2019.

    5 mil. dolara se moglo bolje iskoristiti