Life
4252 prikaza

ISIL: Siročadi kažu da će u raju naći mamu, ako se raznesu

Spašene žene iz Boko Harama
Youtube
Nigerijski Boko Haram tako uvjeri žene i djecu da odu u samoubilačke napade

Nadia je imala 17 godina kad su je oteli militanti nigerijskog Boko Harama, pro-ISIL-ovske terorističke organizacije. Zapovjednik militanata primijetio ju je čim su pred njega doveli buljuk djevojaka, piše Guardian. "Zašto sam ja?", pitala je i ubrzo je dobila odgovor. Ispalo je da je prljavi, ružni, zli luđak s frizurom kao da ju je pravio petardom, naumio da mu bude druga supruga.

Tri mjeseca poslije probudila se jednog jutra da bi shvatila da je sva opasana eksplozivnim punjenjima kojima su je iskitili tijekom noći u kojoj je bila drogirala. Nju i još dvije djevojke prevezli su do grada Gamboro u pobunom najgore pogođenoj pokrajini Borno kako bi se tamo raznijele usred što veće gužve ljudi. Boko Haram najzloglasniji je po otici stotina djevojčica iz jedne škole u Nigeriji prije tri godine.

A sad, kad je nigerijska vojska gadno uzdrmala njihov "kalifat", organizacija otima žene i djecu kako bi ih prisilila da se raznesu u terorističkim napadima. Nadiu su oteli tako što su upali u njeno selo. Dok se krila iza kuće, čula je kako urlaju na njenu majku zato što je skrivala njenog oca. Konačno su ga pronašli i ubili. Zapovjednik je Nadiji rekao da je ona "jedna od sretnih" koje su izabrali.

Nigerija, glad u pokrajini Borno Uskoro pomor Top News 120.000 na rubu smrti od gladi: Djecu hranim jednom dnevno

"Te noći pokušao me je silovati. Žestoko smo se hrvali. Smatram da je to bila situacija na život i smrt, jer je po svoj prilici imao spolno prenosivu bolest (misli na AIDS) koja bi me ionako ubila. Pa sam mislila da onda neka barem umrem časno. Branila sam se svim svojim sngama, bio je tako ljutit kad me nije uspio silovati. Ujutro je pozvao svoje dečke i rekao im da me izvedu i bičuju me", ispričala je za Guardian. Potom joj je prijetio smrću. Pa ju je opet pokušao silovati.

I kako nije uspio, pokušao je razgovorom, pokušao ju je uvjeriti da prihvati brak. Tri mjeseca poslije odustao je i poslao je među ljude s gomilom eksploziva po sebi, ravno prema položajima paramilitarne skupine lokalnih stanovnika koji su se borili protiv Boko Harama. Njih tri koračale su prema vojnom punktu, kad su im protuteroristički militanti viknuli da stanu. Točno to su čekale. Prethodno su se dogovorile da će se pokušati predati.

"Stale smo i počele vikati: 'Mi nosimo bombe, natjerali su nas na to!', te smo razmaknule svoje velove i pokazale eksplozivne pojaseve", rekla je. Imale su sreću. Nitko nije pucao na njih, nego su pozvali vojne deminere, koji su stigli 40 minuta poslije i spasili ih. Mnogi, međutim, ne prežive. Prema Long War Journalu, od 2014. registrirano je 154 dobrovoljnih ili prisiljenih bombaša samoubojica po Nigeriji, Kamerunu, Nigeru i Čadu.

Boko Haram priprema ljude na samoubilačku misiju tako da se prema njima odnose kao prema već mrtvima. Tako im pripremaju i tijela. "Uobičajeno je da ih odijenu jako lijepo, obojaju im ruke kanom", opisala je Ajša za Guardian. Ona je bila "udana" za četvrtog po rangu u Boko Haramu i nedavno je pobjegla. Vidjela je mnoštvo žena i djece koje su regrutirali i poslali u takve misije. Fatima (20) bila je jedna od takvih. Poslali su je da se raznese 2015.

"Zavežu vam kosu iza glave dok vas pripremaju na smrt", kazala je djevojka koju je osam mjeseci svaku noć silovalo nekoliko ljudi. Do trenutka kad su je izabrali za misiju, bila je već toliko traumatizirana da nije mogla niti govoriti. "Bilo me je tako strah. Nisam znala što sve to znači. Nikad nisam čula za nekoga da se raznio. Rekli su nam da moramo ići u gomilu i udariti rukom ovdje", pokazala je na bok. "Nitko nam nije rekao što su ti pojasevi doista, ali mi je bilo jasno da je to nešto jako loše."

Militanti u Africi Boko Haram Top News Dječake od 13 godina uče kako silovati zarobljenice

Kad su je konačno iskrcali na mjesto i uputili, odmah je otišla do vojnika i rekla: "Nosim nešto oko svog struka." Oni su razgrnuli odjeću i jedan je viknuo da je to bomba. "Bila sam prestravljena, plakala sam, ali su mi rekli neka se ne mičem." Imala je sreću da su joj vjerovali i spasili su je. Tri mjeseca provela je u centru za rehabilitaciju, sad živi s majkom i sestrom. Ajša je ispričala kakve priče prodaju ženama.

"Propovijedaju da će svatko tko ode u grad Maiduguri i pobije ljude, otići ravno u raj. Imaju puno način za uvjeravanje. Kažu: 'Ne smatrajte ih muslimanskim braćom i sestrama. Samo idite i pobijte ih.' Okupe sve žene i onda im propovijedaju i propovijedaju. Potom ih pitaju: 'Tko želi u raj?' Neke podignu ruke i ovi ih potom uzimaju trenirati za samoubilački napad. Ako nitko ne podigne ruku, kažu: 'Bog vas je stvorio, hranio vas, sve učinio za vas, a ovako mu uzvraćate!'", objasnila je da inzistiraju sve dok nemaju barem jednu osobu.

Obuka je kratka. Bombu ili im daju da je nose, ili je pričvrste na tijelo, oko struka ili u grudnjak. Govore im da idu među ljude, te da se primjerice presaviju kao da imaju bolove u trbuhu i padnu na tlo. A kad se ljudi okupe, onda se raznesu. "Kažu: 'Tko želi ići i vidjeti svoju majku u raju? Ako želite vidjeti gdje je, ona je tamo.' Djeca to prihvaćaju lako", ispričala je Ajša i to.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.