Life
578 prikaza

ISIL-u i Saudijskoj Arabiji zajedničko je jedno - rezanje glava

ISIL vodi kršćane na masovno ubojstvo
Youtube
Iako Saudijska Arabija po mnogo čemu djeluje civilizirano u usporedbi s Islamskom državom, u jednoj stvari su iste

Tijekom proteklih godina Saudijska Arabija je često kritizirana zbog ultrakonzervativne interpretacije islamskih zakona koji nisu puno drugačiji od onih koji se prakticiraju u Islamskoj državi. 

Te kritike su naročio zaboljele neke saudijske službenike koji su čak prijetili dizanjem tužbi protiv korisnika društvenih mreža koji su ih usporedili s ISIL-om.

No kad je prošlog vikenda objavljeno da je šijitski klerik Nimr Baqr al-Nimr među 47 ljudi koji su u jednom danu smaknuti, to je samo pojačalo zgražanje. Uz to, saudijske vlasti su obznanile da će nekima od optuženih odrubiti glave, što je vrlo popularna praksa u Islamskoj državi.

Iranski Vrhovni vođa Ali Hamenei na internetu je objavio fotografiju koja prikazuje saudijsko odrubljivanje glave pored ISIL-ovog videa na kojem je prikazano isto zvjerstvo, uz riječi: "Ima li razlike?".

Nimrovo smaknuće, pogotovo na takav način, samo je rasplamsalo sektašku napetost koje ne manjka u muslimanskom svijetu, s obzirom da se šijiti i dalje sjećaju načina na koji je trećem šijitskom imamu u 7. stoljeću odrubljena glava unutar sunitskog kalifata.

Iako je sukob između Saudijske Arabije i Irana dio većeg sektaškog suparništva u islamskom svijetu, teško je poreći da Saudijska Arabija ne odustaje od ovog starinskog načina provođenja smrtne kazne, iako je većina suvremenog svijeta odavno prestala koristiti tu metodu smaknuća.

Istodobno, Saudijska Arabija ne samo da ne razmišlja o ukidanju tog zvjerstva, nego u posljednje vrijeme čak i da povećava broj smrtnih kazni koje se izvršavaju na takav način.

Donedavno je to bila raširena praksa

Postoji tek nekoliko drugih naroda koji prakticiraju zakone koji omogućuju državi da optuženicima odrube glave, uključujući Katar i Iran, no i tamo se događaju izuzetno rijetko, ako ikad. U Iranu je tako posljednji put nekom odrubljena glava 2001. godine.

Premda se takva smrtna kazna provodila u djelo i u Europi (u Francuskoj je giljotina posljednji put korištena 1977. godine), većina država je ili zabranila smrtnu kaznu ili koristi drugačije metode.

U međuvremenu, strogo kažnjavanje ostaje ključni dio saudijskog pravosuđa, koje se temelji na sučevim interpretacijama islamskih zakona, dok je odrubljivanje glave povezano s islamskim terorističkim organizacijama i skupinama tek odnedavno. 

Čečenske pobunjeničke skupine su 1996. godine odrubile glave ruskim vojnicima koji su se odbili preobratiti na islam, što je događaj koji je raširio ovu tehniku među teroristima.

Smaknuće Daniela Pearla, reportera "Wall Street Journala", 2002. godine, koje su snimili i prikazali pakistanski militanti, postao je novi presedan u odrubljivanju glava, dok su u posljednje dvije godine snimke istih zlodjela postale moćna propaganda kojom ISIL prikazuje svoju kontrolu nad Bliskim istokom, ali i provocira neprijatelje na daljnje napade, dok priziva nove gladne novake da im se priključe u borbi.

Saudijska Arabija na ISIL gleda kao na pravu prijetnju svojoj stabilnosti, dok Islamska država na njih gleda kao na ilegalno carstvo kojim vladaju otpadnici, iako ih povezuje korištenje iste brutalne metode.

Svejedno, Saudijci objašnjavaju da do njihovih smaknuća dolazi nakon sudskih presuda, iako njihovi kritičari napominju da je riječ o jednako okrutnom, neljudskom činu koje je zabranjeno međunarodnim pravom, u svim okolnostima, piše Washington Post.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.