Life
463 prikaza

Isplivala najstarija poruka u boci na svijetu

Poruka u boci
Thinkstock
Nakon više od 100 godina pronađena je poruka za čiji povrat slijedi nagrada od jednog šilinga

Vjeruje se da je upravo pronađena najstarija poruka u boci, nakon 108 godina! Ugledala ju je umirovljena poštarica Marianne Winkler tijekom svojeg odmora na njemačkom otoku Amrum.

Unutar staklene boce bila je samo jedna poruka: „Razbij bocu“.  

„Moj suprug Horst pažljivo je pokušao izvući poruku iz boce, ali nije bilo šanse, pa smo morali učiniti kako je rečeno“, rekla je Marianne.

Kada je bračni par otvorio bilješku, pronašli su poruku na engleskom, njemačkom i nizozemskom. Pronalazači su zamoljeni da ispune neke informacije o tome gdje su i kada pronašli bocu prije negoli je vrate morskoj biološkoj udruzi u Plymouthu, a onaj tko to napravi da će, pisalo je, biti nagrađen s jednim šilingom.

Marianne i Horst učinili su ono što je od njih zatraženo.

„Bili smo iznenađeni kada smo otvorili poruku, kao što možete zamisliti“, rekao je direktor za komunikacije morske biološke udruge Guy Baker Daily Telegraphu.

Osoblje u udruzi prepoznalo je jednu od 1.020 boca puštenih u Sjeverno more između 1904. i 1906. godine u sklopu projekta testiranja snage struje, piše Independent.

„Bilo je to vrijeme kada su se izmišljali načini kako bi se istražilo što čine struje i ribe. Mnoge boce su pronašli ribari s koćama u dubokim ribarskim mrežama. Druge su izbačene na obalu, a neke nisu nikada otkrivene“, rekao je Baker dodajući kako je većina boca pronađena u relativno kratkom vremenu, za nekoliko mjeseci.

Kao što je i obećala, udruga je Winklerovima poslala šiling, a sada čekaju potvrdu Guinnessova svjetskog rekorda da je riječ o najstarijoj poruci u boci koja je ikada pronađena. Vjeruje se kako je takav rekord do sada držala boca pronađena nakon 99 godina.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.