Life
1063 prikaza

Novi trend: Žene sve više eksperimentiraju u seksu

Lezbijke
Thinkstock
Prošle godine se 20 posto manje žena identificiralo kao lezbijke, iako je sve više biseksualki

Sve više žena otvoreno priznaje da su biseksualke ili se ne žele 'ograničiti' nekom etiketom ako ih privlače druge žene. Istodobno, sve manje ih koristi tradicionalni izraz lezbijka.

Prema istraživanju društvene mreže za pronalaženje partnera, tj. partnerica, Her, gotovo se 20 posto manje žena na stranici samo prošle godine identificiralo kao lezbijke.

Među 85.000 ispitanica, došlo je pak do porasta od 16 do 27 posto onih koje se prozivaju biseksualkama, dok je među onima koje su odabrale 'bez etikete' opciju isto zabilježen rast, i to između jedan i devet posto.

Robyn Exton, osnivačica Her aplikacije, kaže da su osobe poput Care Delevingne i serije kao što je 'Orange is the new black' uzrok velikih pomaka u načinu na koji žene opisuju svoje seksualne interese.

Lezbijke | Author: Marijan Murat/DPA/PIXSELL Marijan Murat/DPA/PIXSELL

"Vidljivost queer žena je do prošle godine bila izrazito ograničena. Imali smo samo Ellen (DeGeneres) i Clare Balding, dok danas imamo i Caru Delevingne, koja je u drugoj vezi sa ženom i koja kao da kaže: 'Pogledajte tko mi se sviđa'. Ne biste mogli naći istaknutiju javnu osobu za tu ulogu", objašnjava Exton.

Poznate serije u kojima se pojavljuju likovi koji nemaju točno određenu seksualnost (kakvih ima u spomenutom 'Orange', primjerice Piper), utječu na različito poimanje seksualnosti. No mnogi se pitaju koliko je riječ o pomodnosti, a koliko su stvarno odjednom žene počele otvorenije pokazivati seksualno zanimanje i privlačnost prema drugim ženama.

"Ovdje nije riječ o tome da žene istražuju svoju seksualnost, nego o tome da je bolje razumiju. Znači, nije stvar o tome tko je više ili manje gay, nego o samopouzdanju da nema veze tko što preferira, jer smo svi samo ljudi", kaže Exton.

Na stranici Her, žene mogu birati između 15 različitih 'etiketa' kako se žele identificirati, ali to nije nešto s čime se većina može poistovjetiti, pa čak ni shvatiti. Srećom, članovi gay zajednice sve su otvoreniji prema novim pridošlicama koje su tu možda samo usputno, istražujući u čemu uživaju...

"Postoji promjena u gay zajednici kao i među širom populacijom. Donedavno mnoge lezbijke nisu željele izlaziti s biseksualkama, no gay žene su počele više prihvaćati druge žene zbog onoga što jesu, a ne što bi željele da budu", tvrdi Exton.

Iako se može činiti da je fenomen usredotočen na mlađe djevojke, to nije istina. Na stranici Her okupljaju se žene stare između 18 i 40 godina, a sve više ih vjeruje da nema veze što je u modi, dokle god ste sretni i uživate u seksu u ljubavi. Koga god ona uključivala, piše Independent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.