Life
55118 prikaza

Izmrcvarili ga: Kad su ga našli izgledao je kao strašilo

Matthew Shepard
1/14
Screenshot Youtube
Ostao je vezan uz ogradu 18 sati i pronašli su ga sasvim pothlađenog, na rubu smrzavanja

Smrt studenta iz Wyominga, kojeg su ubojice prebili vezale golog uz ogradu, te ga tamo ostavili preko noći da se smrzava, prije 20 godina šokirala je Ameriku. Tijelo nesretnog Matthewa pronašli su prolaznici idući dan, a bilo je toliko unakaženo da su mislili kako je riječ o strašilu. Umro je u bolnici, a identificirali su ga tek po otiscima zubala. Tako su i njegovi roditelji Judy i Dennis Shepard saznali da njihov sin leži u bolnici.

"Imao je zavoje i šavove po cijelom licu, a zavoj kojim su mu omotali glavu trebalo je zaustaviti krvarenje iz slomljene glave. Prsti na rukama i nogama bili su zgrčeni, posvuda su iz njega virile cjevčice koje su ga trebale održavati na životu. Jedno oko mu je bilo otvoreno, imao je tubus u ustima, a po narukvici smo prepoznali da je to naš sin. Cijelo lice mu je bilo unakaženo, mogli smo ga prepoznati tek kad smo mu prišli jako blizu“, prisjetila se njegova majka Judy.

Dva dana ranije, u utorak 6. listopada 1998. Matthew je izašao u obližnji bar u Laramieu.  Nije tajio da je gay i tamo se trebao naći s prijateljima da organiziraju LGBT tjedan u gradskom kampusu. No, nakon sastanka on je želio popiti još jedno pivo, a kolege su otišli kući.

Matthew Shepard | Author: NBC screenshot NBC screenshot

U Fireside Loungeu, 21-godišnjak se upoznao s dvojicom njegovih vršnjaka, Russellom Hendersonom i Aaronom McKinneyjem. U jedva 165 cm visokom Matthewu vidjeli su laku metu, piše BBC.

Šerif Dave O'Malley iz okruga Albany, koji je bio glavni istražitelj na ovom slučaju, se prisjetio: "McKinney je rekao da su on i Russel otišli u WC u bar Fireside i isplanirali cijelu akciju. Pretvarali su se da su i oni gayevi kako bi pridobili Matthewovo povjerenje, pa je to pomoglo da zapodjenu razgovor."

Demonstranti traže Jamala Khashoggija Nestanak novinara Top News Raskomadali ga i iznijeli u kutijama, ali to je početak...

Ubojice su isplanirale namamiti Sheparda u McKinneyjev pick-up kako bi ga mogli opljačkati. Kad je  McKinney u automobilu uperio pištolj u Sheparda i oduzeo mu novčanik, našao je unutra tek 20 dolara. Odvezli su ga milju izvan grada na makadam i završili na rubu prerije, na nekom ranču.

Henderson je uzeo uže za sušenje odjeće i svezao Sheparda za drvenu ogradu. McKinney je počeo drškom pištolja udarati žrtvu. Šerif O'Malley rekao je da je Shepard dobio oko 20 udaraca u glavu drškom pištolja Smith and Wesson.

"Takve vrste ozljeda glave i lica vidio sam samo u najtežim prometnim nesrećama zbog velike brzine, kad na lubanjama postoje brojne frakture zbog jakih udaraca.“

Matthew Shepard | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
McKinney i Henderson ukrali su zatim Shepardove cipele i ostavili ga da tako umre. Ostao je vezan uz ogradu 18 sati i pronašli su ga sasvim pothlađenog, na rubu smrzavanja. Iduće večeri jedan tinejdžer vozio se onuda mountainbikeom i primijetio nešto uz ogradu, no mislio je da je netko postavio lutku za Halloween. Zgrozio se kad je shvatio da je to ljudsko tijelo. Policajka Reggie Fluty koja je prva došla s patrolom, opisala je scenu:"Matt je lešao svezan na leđima, s rukama iza sebe, a disao je slabo i isprekidano. Činilo mi se da je puno mlađi, da je riječ o nekom djetetu, jer je bio sitne građe.“

Morgan Geyser Kitty, poludi Life Izbola prijateljicu 19 puta - dobila je 40 godina

Danas 57-godišnja Fluty pokušala mu je tada otvoriti usta da mu oslobodi dotok kisika u pluća, ali nije uspjela.

Osim nagnječenja mozga, Shepard je imao četiri fatalne frakture lubanje od udaraca koje mu je zadao McKinney. Kad su čuli što se dogodilo, njegovi roditelji hitno su doputovali iz Saudijske Arabije, gdje je njegov otac radio kao inspektor na naftnoj bušotini.

Kad su mediji izvijestili o načinu na koji je mladić ubijen, Amerikom je zavladao bijes. Dva dana nakon njegove smrti, političari, brojne zvijezde okupili su se na Capitolu da bi upozorili na problem. Predsjednik Bill Clinton osudio je napadače kao 'pune mržnje i straha'. Diljem Amerike u domovima su za Sheparda upaljene svijeće.

Sprovod Matthewa Sheparda u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu | Author: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
No, sprovod je prošao u sasvim drugačijoj atmosferi. Kad su roditelji htjeli sahraniti Matthewa u obiteljsku grobnicu u rodnom gradu Casperu, 16. listopada 1998. godine, tamo su se okupili anti-gay prosvjednici predvođeni velečasnim Fredom Phelpsom iz Kanzasa. On i njegovo stado, u kojem je bilo i mnogo djece, nosili su plakate s homofobičnim natpisima i vikali da će Matthew završiti goreći u paklu.

Otac Dennis Shepard, danas 69-godišnjak, prisjetio se kako su strepili da će netko oskvrnuti grob, pa su sve do prošlog tjedna urnu s posmrtnim ostacima svog sina držali u kući.

Ovih dana urna s posmrtnim ostacima Matthewa Sheparda postavljena je u Nacionalnu katedralu u Washingtonu, kako bi zauvijek podsjećala na njegovu ostavštinu. Smrt mladića promijenila je i američke zakone o pravima homoseksualnih osoba. Zbirka Matthewovih osobnih stvari, koju je donirala njegova obitelj - upravo je otišla na izložbu u Nacionalni muzej američke povijesti Smithsonian Instituta u glavnom gradu SAD-a.

Sprovod Matthewa Sheparda u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu | Author: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Među izloženim stvarima bit će njegovi školski radovi, kazališni scenariji, fotografije i sandale su među izložbama, a postavljanjem njegove urne u Nacionalnu katedralu u Washingtonu, Shepard je dobio posebnu počast jer su tu mogućnost dobili samo još i predsjednik Woodrow Wilson, zatim gluhoslijepa akademski obrazovana Helen Keller i pomorski časnik iz 19. stoljeća George Dewey. LGBT zaklada u Denveru dobila je ime po Matthewu Shepardu.

 

Majka Judy kaže:“Sahrana mog sina u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu bila je mnogo emotivnija od sahrane odmah nakon njegove smrti. On je napokon dobio zadovoljštinu za svu muku kroz koju je prošao. Sjećam se kad me, kao dječak, pitao:'Mama, što misliš, hoću li jednog dana biti slavan?' Sad je dobio odgovor.“

Prisjetila se i kako je baš neposredno prije smrti počeo ponovno normalno živjeti nakon što se riješio trauma kao žrtva grupnog silovanja za vrijeme maturalnog putovanja u Maroko.

Lokalni šerif kaže da su ubojice McKinney i Henderson zapravo bili odgojno zapušteni mladići, no to nimalo ne umanjuje faktor homofobije koji je bio presudan za ovo ubojstvo.

Barack Obama | Author:
„Bili su ovisnici o kristal-metu dulje vrijeme, a to znači da više nisu imali sposobnost percepcije svojih postupaka i imali su ozbiljnih mentalnih problema. No, McKinney je rekao da je počeo tući Sheparda kad mu je ovaj za vrijeme vožnje stavio ruku na koljeno. McKinney mu je tad rekao:'Znaš što? Mi nismo gayevi i sad ćemo te prebiti!“ No u drugom iskazu, rekao je da mu se činilo da je Shepard imao namjeru pipati ga.“

McKinney je iz zatvora napisao pismo znanici u kojem je, pored ostalog, rekao:“Bio sam jako pijan i jako homofobičan, poludio sam i počeo pedera udarati pištoljem koji sam već imao u ruci.“

Na suđenju McKinneyevi odvjetnici pokušali su dokazati da je Shepard izazvao bijes njegovog klijenta kad mu je dodirnuo nogu, ali je sudac odbio takvu mogućnost i rekao da 'strah od homoseksualca' nije argument.

Matthew Shepard | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
"Iako je prvotna namjera bila da ga opljačkaju, po mojem mišljenju ovo je ubojstvo iz mržnje“ kaže šerif O'Malley.

Obojica napadača dobili su po dvije doživotne zatvorske kazne, zbog otmice i ubojstva, a niti jedan od njih nije pristao na razgovor za novine.

Shepardovo ubojstvo inspiriralo je mnoge scenariste, pisce i glazbenike. Mattheweva obitelj pokrenula je Fondaciju koja je podržavala donošenje federalnog kaznenog zakona koji bi osudio napade motivirane seksualnom ili rodnom orijentacijom.

Tin Šunjerga Duboko poremećen Top News Stručnjaci: Šunjerga ni ne shvaća da je ubio roditelje

Roditelji Judy i Dennis, na poziv predsjednika Baracka Obame došli su u Bijelu kuću 2009. godine da bi svjedočili potpisivanju zakona koji nosi ime po njihovom sinu:“Matthew Shepard and James Byrd Jr Hate Crimes Prevention Act“.

No, svećenik Robinson koji je predvodio misu na ispraćaju Matthewa Sheparda u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu podsjetio je da su prava LGBT osoba u Americi opet ugrožena, zahvaljujući predsjedniku Trumpu.

„Opet su meta transrodne zajednice i administracija razmišlja da rod definira kao čisto biološku kategoriju“, rekao je Robinson, poznat kao prvi biskup i svećenik gay u Episkopalnoj crkvi u Americi.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 18:47 29.Listopad 2018.

    iskopali slučaj od prije 20 (dvadeset) godina i trumpa optužili kao da je on , a ne billy clinton ili barack o'bama, kriv za smrt nesretnog mladića.