Life
699 prikaza

Za bivše mafijaše radi nove prste za - novi život

Prsti
Youtube
Zbog tradicije još iz feudalnog Japana da se pogreška kod yakuza kažnjava odsijecanjem dijela malog prsta, oni koji napuštaju kriminal često su žigosani nedostatkom prsta

Yukako Fukushima (44) je žena koja ima tako jedinstven biznis da je Guardian potegnuo čak do Osake u Japanu kako bi o njoj napravio priču. Ona izrađuje umjetne prste, po boji i oblicima do te mjere bliskima originalu da je stekla slavu na nacionalnoj razini. A najčešće mušterije su joj pripadnici yakuza kojima se svijet nasilja i organiziranog kriminala konačno zgadio i pokušavaju ga napustiti.

Nekima je dovoljno jednostavno platiti uklanjanje tetovaža. Međutim, onima koji su nešto gadno zeznuli, bilo da su pronevjerili novac, zakasnili platiti dug ili jednostavno uvrijedili šefa, e njima je neophodna proteza malog prsta koji su im odsjekle ili kolege iz yakuza ili su si ritualno odrezali sami kako bi pokazali kajanje.

Ako je prvi prekršaj, čak nije riječ ni o cijelom prstu, nego samo o dijelu od vrha malog prsta do prvog članka. Ipak, japansko društvo itekako zna o čemu je riječ i mali prst više ili manje cijeli čini razliku hoće li rehabilitirani bivši kriminalac pronaći posao ili ne, hoće li se moći oženiti ili ne. Fukushima je u svom poslu briljantna, pedantna i zato usluge rijetko naplaćuje ispod 250.000 jena, odnosno 15-ak tisuća kuna.

Ljude za koje shvati da su još uvijek kriminalci, kaže, odbija bez pardona. Kako svaki posao nosi i svoje rizike, na njenu sigurnost pazi policija. Obitelj joj nikad nije bila oduševljena čime se bavi. No, ona ustraje, a posao joj cvjeta još od 1992. Tada je japanska policija žestoko krenula na yakuze, nanijela im niz udaraca, a s nekretninskom krizom   stvari su se još i pogoršale za organizirane kriminalne organizacije jer su svoje ogromne zarade osiguravale ulaganjem u nekretnine.

Od ožujka pretpostavlja se da bi joj biznis mogao još više procvjetati jer je policija tada otkrila da se dvije najveće organizacije yakuza, Yamaguchi-gumi i Kobe Yamaguchi-gumi, pripremaju za otvoreni rat. Samo od 2009. do danas broj pripadnika yakuza smanjio se sa 53 na 80 tisuća.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.