Life
14502 prikaza

Je li ovo najopasniji način žalovanja na svijetu?

Ritual žalovanja šijita
screenshot/youtube
U ritualima žalovanja oni se tuku lancima po leđima, a čak ni bombaši samoubojice ih u tome ne mogu spriječiti

Muškarac se punim glasom dere u mikrofon ispred najvećeg hrama šijita u Kabulu, Karte kakhi: "Još smo živi danas. Nikada nećemo prestati!"

Oko njega masa muškaraca u ekstazi podiže ruke u zrak i izvukuje: "Ya Hussain" ili "Oh Hussanin", ritmično i gotovo hipnotički, udarajući se u prsa, samobičujući se uz posvećenu glazbu. Večer prije, devetog dana svetog mjeseca muharema , hram su napali naoružani razbojnici. Umrlo je najmanje 18 posjetitelja obilježavanja smrti Huseina, unuka proroka Muhameda, ubijenog u iračkom gradu Karbali prije više od 1.000 godina.

Danas ljudi izrađžavaju svoju tugu tako da se bičuju po leđima s lancima i noževima, nanoseći si velike rane i krv. Krv koja je prolivena sinoć jedva se osušila po tlu. No čak ni prijetnje ponovnog napada nisu spriječile ove ljude da se vrate na mjesto pokolja kako bi pokazali svoju ljubav prema imamu Huseinu.

Blagdan ašure tradicionalno se obilježava 10. muharema, prvog mjeseca islamskog kalendara. Jedan je to od najvažnijih muslimanskih blagdana, a posebno među šijitima diljem svijeta.

Pogledajte video:

To je žalovanje poznato kao tatbir ili matam, a brojne od tih praksi osporava čak i šijitsko svećenstvo, no terorističke grupe poput Talibana i ISIS-a ih za njih, kao nevjernike, kažnjavaju.

U Kabulu su se ove godine prijetnje ostvarile dok su napadači napali dvije zasebne džamije u jednoj noći dok su vjernici žalovali večer uoči ašure, 11. listopada u Afganistanu.

Tamo je manjina Hazara jedina dominantna grupa šijita te su proteklog desetljeća bili žrtve brojnih nasilnih napada i progona.

- Znamo da postoje sigurnosne prijetnje, no zbog intenzivne ljubavi i poštovanja koje imamo za svoju vjeru, Karbalu i imama Hiseina, svi smo ovdje i ne bojimo se ničega - kaže 24-godišnji Abu Zar. On vjeruje kako ti napadi služe da bi se produbio jaz između šijita i sunita.

A napadi na šijite su u porastu. Najveći se dogodio 23. sprnja u Kabulu kao je bombaš samoubojica ubio 81 čovjeka te ranio njih preko 200. ISIS je preuzeo odgovornost za napad te zaprijetio kako će i dalje progoniti šijite.

Činjenica da je oba manjina postala sve glasnijom tijekom godina nesumnjivo uznemiruje mnoge, a zbog religioznih vjerovanja Hazara oni su mete ekstremističkih sunitskih skupina.

- Ne osjećamo prijetnje samo danas, stoljećima unatrag naš imam je mučen i od tog dana se krv Huseinovih sljedbenika prolieva. Ubojstva su se nastavila, no mi osjećamo ponos što se mučimo danas - rekao je jedan od vjernika, Noor Mohammad (33).

S toliko nevine krvi koja je do sada prolivena, mnogi teško shvaćaju zašto bi si netko namjerno želio nauditi u ime vjere.

Mučeništvo za svoja uvjerenja se smatra velikom časti u islamu, osobito za šijite. Zakariya (38) bičevao je svoja leđa s lancima puna dva sata, a svježe rane i krv prelijevaju se preko starih ožiljaka koje si je zadao godinama prije.

- To ne boli, to je ljubav. Ljubav koju imamo za Huseina - kaže Zakariya, koji objašnjava da s tim činom vjernici suosjećaju i štuju te ne ugrožavaju nikoga, premda se krv u potocima cijedi s njihovih tijela.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.