Life
97 prikaza

Je li Shakespeare bio kamatar i utajivač poreza?

William Shakespeare
Thinkstock
Shakespeare je zbog svojih 'poslića' često bio u sukobu s vlastima

Kamatar i utajivač poreza - ovo nisu uobičajene stvari koje možemo čuti o Williamu Shakespeareu. No, grupa stručnjaka tvrdi kako je književni velikan bio ujedno i pokvareni biznismen koji se obogatio trgovinom žitom u vrijeme gradi. 

Kako navode, ova strana Shakespearea namjerno se skrivala od javnosti, kako bi ostala samo ona koja ga prikazuje kao književnog genijalca. Prema njihovim riječima, to se skrivalo jer nekada ljudi nisu mogli zamisliti da netko tko je takav kreativac može biti lopov.

Ipak, došli su do podataka o poslovnom životu Shakespearea koji je zbog svojih 'poslića' često bio u sukobu s vlastima. U periodu of 15 godina kupovao je žito i melasu i trgovao njima, a pri tom je bio nemilosrdan prema onima koji mu nisu plaćali na vrijeme. 

Čak je 1598. zbog toga bio na sudu i osuđen za nedozvoljene radnje za vrijeme gladi. Taj je period imao utjecaja i na njegov književni rad, što se vidi po Koriolanu, čija je radnja smještena u starom Rimu, upravo u vrijeme gladi.

(Newsweek)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.