Life
30828 prikaza

Jeziv misterij broda nestalog u Bermudskom trokutu

Napušteni brod Carroll A Deering
1/2
public domain
Pronađen je jezivo prazan, a istraga nikad nije uspjela otkriti što se dogodilo s posadom

Bermudski trokut, pobuna ili čak gusari. Sve su to teorije o odgovornima za nestanak broda Carroll A. Deering. Međutim, gotovo stotinu godinu prošlo je od misterioznog nestanka broda, a nismo ništa bliže konačnom rješavanju tajne.

Izgrađen je 1919. godine, a samo dvije godine kasnije pronađen je jezivo prazan i napušten nedaleko od otoka Croatoan.

Na posljednje putovanje krenuo je kao i svaki put, dobro opremljen i spreman za daleko putovanje. Prevozili su ugljen do Rio de Janeira, ali od samog početka nailazili su na probleme. Kapetan se razbolio i otišao s broda u prvoj luci. Prvi časnik, ujedno i kapetanov sin, slijedio je svog nadređenog.

Snimka broda Kaz II Bez traga Life Strava na moru: Brod su našli, a putnike nikad

Vlasnik broda našao se u krajnje neugodnoj situaciji. Morali su što prije naći odgovorne ljude kako bi Deering nastavio s putovanjem. Izbor je pao na 66-godišnjeg umirovljenog kapetana Wormella, a prvi časnik postao je Charles McLellan. Među njima dvojicom vodit će se žučne rasprave tijekom putovanja prema Brazilu, a još gore stanje bit će tijekom povratka.

Sredit ću kapetana

Teret su dopremili u Rio de Janierio i krenuli natrag prema Sjedinjenim Američkim Državama. Zaustavili su se na na Barbadosu i tek tada se pokazalo koliko je putovanje bilo mentalno naporno za posadu. Prvi časnik se napio gotovo do besvijesti i počeo se žaliti na kapetana. Wormell je bio gotovo slijep i McLellan je morao preuzeti i ulogu navigatoru. Kapetan je bio naporan i uplitao se čak i u disciplinsko kažnjavanje posade, barem je tako McLellan pričao kolegama tijekom odmora na kopnu.

Wormell nije imao ništa bolje mišljenje o svojoj posadi ili prvom časniku. "Stalno je pijan čim kroči na kopno i ne može zapovijedati posadom kako treba", govorio je Wormell kolegi kapetanu Hughu Nortonu početkom siječnja 1921. na Barbadosu. Norton je navodno čuo McLellana kako govori: "Sredit ću kapetana prije nego što stignemo u Norfolk". Uhićen je, ali Wormell mu je oprostio, platio jamčevinu i zajedno su krenuli prema SAD-u.

Svjetla u dolini Hessdalen VJEČNE ZAGONETKE Life Pet misterija koje znanstvenici ne mogu objasniti

Krajem siječnja 1921. godine Deering je naišao na svjetionički brod u blizini obale Sjeverne Karoline. Mršavi muškarac je govorio s teškim naglaskom i obavijestio svjetionik da je Deering izgubio oba sidra u teškoj oluji koja ih je zadesila nekoliko dana ranije. Budući svjetioničaru nije funkcionirao radio, nikoga nije mogao obavijestiti o tome. U izvještaju je napisao da se posada šetala po pramcu gdje obično ne smiju biti.

Tri dana kasnije, 31. siječnja 1921. godine Deering je pronađen nasukan u Dijamantnim plićacima nedaleko od otoka Croatoan. Jednom kad je američka obalna straža uspjela popeti se na brod, otkrili su da je Deering potpuno napušten. Dnevnik plovidbe i sva navigacijska oprema su nestali, sve osobne stvari posade kao i dva čamca za spašavanje su nestala. 

Godinu dana kasnije, američke vlasti odustale su od istrage zato što nisu mogli razjasniti što se dogodilo s brodom i posadom.

Teorije paranormalnog

Brojne teorije nastale su u godinama nakon misterioznog događaja. U travnju 1921. godine Christopher Gray izjavio je da je pronašao bocu s porukom u kojoj netko s Deeringa govori da su ih napali gusari. Udovica kapetana Wormella potvrdila je da je poruku napisao brodski mehaničar Bates, a analiza je pokazala da je boca iz Brazila. Odmah su se pojavili i skeptici koji su se pitali kako je moguće da netko usred gusarskog napada uspije dohvatiti bocu, papir i olovku te uspije napisati poruku.

Gray je kasnije priznao da je lažirao poruku.

Himmler drži djevojčicu u krilu BIZARNA POVIJEST Life Pet ludo jezivih priča svjetskih ratova

Među fanovima paranormalnog, Deering je glavni primjer tajanstvenog utjecaja Bermudskog trokuta. Desetak godina nakon nestanka posade, američki autor Charles Fort prvi je spomenuo Deeringa u kontekstu paranormalnog. On je proučavao slučajeve nestalih brodova, a njegova knjiga "Lo!" svojevrsna je prethodnica svih teorija o Bermudskom trokutu.

Zanimljivo je da čak i otok Croatoan ima svoje tajne. Naime, jedna od prvih britanskih kolonija nestala je, a sudbine kolonista nikad nisu otkrivene. Jedino što je iza njih ostalo je natpis "CROATOAN".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Mumija0001
    Mumija0001 13:47 20.Srpanj 2017.

    Imalo bi smisla,poslat brod, pun naših bajnih političara i sudaca u taj Bermudski trokut i pronađu ih Ameri nakon sto godina,sa metar i pol dugih brada i pogledom trasrodnih bikova.