Life
1674 prikaza

129 mornara izgubilo je život u ledenom bespuću

HMS Terror
National Archives of Canada
Nestali su bez ikakvog traga prije više od 150 godina, a usprkos desetljećima intenzivne potrage do danas nije rasvjetljena njihova sudbina

Davno izgubljeni brod britanskog istraživača Johna Franklina, HMS Terror, pronašli su kanadski istraživači na dnu jednog arktičkog zaljeva na sjeveru Kanade.

HMS Terror i HMS Erebus napušteni su u debelom arktičkom ledu davne 1848. godine nakon neuspjelog pokušaja plovidbe famoznim Sjeverozapadnim prolazom kroz arhipelage na sjeveru Kanade.

Francis Crozier | Author: Wikipedia Wikipedia

Svih 129 mornara i časnika Franklinove nesretne ekspedicije nestalo je u bespućima ledom okovanog Arktika, a nitko nije otkrio njihove ostatke. Čitavih 11 godina, razne ekspedicije pokušavale su rasvjetliti uzroke propasti istraživačkog poduhvata ili barem otkriti posljednja počivališta nesretnih mornara. Sve naknadne istrage zaključile su da su mornari i časnici umrli tijekom pješačenja prema trgovačkom naselju u zaljevu Hudson.

U nedjelju su istraživači Arctic Research Foundation uspjeli spustiti malu podmornicu na dvadesetak metara dubine i tamo su otkrili ostatke HMS Terrora. "Ušli smo u blagovaonicu, provjerili nekoliko kabina i pronašli čak i smočnicu s tanjurima i konzervama hrane", ispričao je za Guardian Adrian Schimnowski.

Odlično očuvana olupina nesretnog brofa pronađena je stotinjak kilometara južnije od lokacije na kojoj su neke prethodne ekspedicije bezuspješno pokušavale otkriti HMS Terror. Toliko je dobro očuvan da je većina stakla u prozorima kabine kapetana Francisa Croziera poptuno čitavo.

"Sve je uredno zatvoreno. Da možete podići brod i izbaciti svu vodu, vjerujem da bi Terror mogao ploviti", izjavio je Schimnowski.

Naškrabana poruka skrivena u kamenu pećinu na otoku Kralja Williama bila je jedini trag o sudbini mornara i brodova. 25. travnja 1848. godine Crozier i kapetan James Fitzjames potpisali su poruku kojom obavještavaju pronalazače da su napustili brodove zato što ih je led okovao.

Poruka kapetana Croziera i Fitzjamesa | Author: Wikipedia Wikipedia

Napisali su i da je vođa ekspedicije John Franklin umro godinu dana ranije te da je preživjelo 105 časnika i mornara. "Ukupni smrtonosni gubici u ekspediciji, do danas, su 9 časnika i 15 mornara", napisao je Crozier.

Na poruku dopisano je i da su mornari krenuli na put pješice, slijedeći tok Back's Fish River. Prema svemu sudeći, istraživači su se nadali da će uspjeti dopješačiti do trgovačkog naselja u zaljevu Hudson.

Nitko nije dospio na odredište, a legende pričaju o napornom maršu kroz snijeg i led tijekom kojeg su mornari jedan od jedan lijegali u snijeg.

Lijegali na vječni počinak.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.