Life
67374 prikaza

Jezive blizanke: Smrtno su se bojale jedna druge

Naslovnica knjige The Silent Twins o blizankama Gibbons
www.the-line-up.com
Godinama nisu htjele razgovarati s bilo kim drugim, a nakon smrti mlađe sestre, starija je počela normalan život

June i Jennifer Gibbons bile su identične blizanke rođene 1963. godine na Barbadosu. Nedugo nakon njihovog rođenja roditelji su se preselili u Wales gdje su curice bile izložene svakodnevnom maltretiranju u školi zato što su bile rijetke crnkinje u većinski bjelačkom području.

Međutim, ni sve to nije ni približno toliko neobično kao činjenica da nisu razgovarale s bilo kim drugim. Međusobno su razgovarale specifičnim jezikom kojeg nitko drugi nije razumio. Zbog maltretiranja u školi sve više su se okretale jedna drugoj. Očajni roditelji poslali su ih u različite škole kako bi ih pokušali natjerati na normalnu komunikaciju. Razdvojene su postale katatonične. U strahu za njihovo zdravlje, roditelji su ih vratili doma gdje su se još više zatvorile.

Bizarni dnevnici

Godinama su živjele u svojoj sobi i samo su međusobno komunicirale. Znale su raditi čitave predstave jedna za drugu, a često su i pisale. Sva njihova autorska djela ticala su se seksa i kriminala. Pokušavale su i objaviti zbirke kratkih priča, ali nisu imale previše uspjeha s time. Iz tog vremena ostali su zabilježeni i njihovi dnevnici. June je napisala: "Nitko ne pati kao ja, ne sa sestrom. S mužem, da. Sa suprugom, da. S djetetom, da, ljudi pate. Ali ova moja sestra, mračna sjena mog života, jedina je moja muka". 

Iako su bile blizanke, rođene u tek deset minuta razmaka, postajalo je veliko neprijateljstvo. Jennifer je bila uvjerena da je starija June u svemu bila bolja i pametnija. June je osjećala tu ljubomoru. "Ona želi da smo jednake. Ima pogled ubojice u očima. Dragi Bože, ja se nje bojim. Ona nije normalna i zbog nekoga tone u ludilo. Zbog mene."

Jennifer je bilježila slično jezive priče u svoj dnevnik. "Postali smo si smrtni neprijatelji. Osjećamo kao da zračimo smrću i iritiramo jedna drugu. Kažem sama sebi: 'Je li moguće riješiti se vlastite sjene? Bih li umrla bez vlastite sjene? Bez sjene, bih li mogla normalno živjeti ili bih umrla? Bez sjene kojoj na licu vidim prijevaru i ubojstvo", zabilježila je Jennifer.

Okretanje kriminalu

Nakon neuspjeha s knjigama odlučile su se živjeti u normalnom svijetu, ali i dalje su komunicirale samo jedna s drugom. Budući nisu postale slavne zbog knjiga, odlučile su postati slavne na drugi način. Okrenule su se kriminalu. Uglavnom je tu bila riječ o sitnom kriminalu, ali kad su počele paliti napuštene zgrade, sudstvo ih je odlučilo zatvoriti. Određeno im je psihijatrijsko liječenje u notornoj bolnici Broadmoor gdje samo najokorjeliji kriminalci odlaze na liječenje. 

U Broadmooru su i liječnike šokirale. Nekoliko puta se dogodilo da bi jedna sestra se gušila u hrani, a druga je gladovala. 11 godina su provele tamo i s vremenom su se sprijateljile s novinarkom Marjorie Wallace koja je o njima napisala i knjigu. 

Na kraju su liječnici odlučili da je vrijeme da blizanke prebace u kliniku poluotvorenog tipa. Wallace je u knjizi napisala da je tijekom posljednjeg njenog posjeta blizanka Jennifer kao grom iz vedra neba rekla: "Marjorie, Marjorie, moram umrijeti". Kad je upitala zašto će morati umrijeti, Jennifer je samo rekla: "Tako smo odlučile".

Misteriozna smrt

U ožujku 1993. godine, kada su blizanke imale 31 godinu, prebačene su u bolnicu Casswell. Čim su došle, liječnici su zamijetili da Jennifer ne diše. Žurno su je prebacili u bolnicu, ali samo je proglašena mrtvom. Uzrok smrti bio je akutni miokarditis, upala srčanog mišića. Liječnici nisu pronašli nikakav otrov u organizmu i jednostavno nisu imali pojma kako je naizgled zdrava osoba preko noći umrla, prenosi portal Lineup.

Nekoliko dana nakon sestrine smrti, June je navodno rekla: "Napokon sam slobodna. Napokon je Jennifer dala svoj život za mene".

June je uskoro izišla iz bolnice i danas živi normalnim životom u Walesu. Jennifer je pokopana, a na nadgrobni spomenik stavljena je pjesma koju je June napisala. "Nekad smo bili jedno. Nas dvije smo bile jedno. Više nismo dvoje, kroz život ide samo jedno. Počivaj u miru".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.