Life
22098 prikaza

"Jovanka je uvijek nosila pištolj, zvali su je lička ku*va"

Tito i Jovanka
Jože Gal
Poznati odvjetnik Toma Fila bio je gotovo jedina osoba u kontaktu s Titovom udovicom sve do njene smrti

Jovanka Broz rođena je na današnji dan, 7. prosinca 1924. godine u Pećanima, a s Titom je bila u braku od 1952. Nakon Titove smrti Jovanka je do kraja životu živjela u izolaciji u vili na Dedinju, nije s nikim razgovorala i u grob je odnijela brojne tajne Partije i Jugoslavije.

Jedan od onih koji je ostao blizak s Jovankom Broz nakon Titove smrti bio je odvjetnik Toma Fila, koji se 25 godina borio da Jovanka ostvari svoja prava, da dobije mirovinu, dokumente, osobnu imovinu...

Fila se svojevremeno za Newsweek prisjetio susreta i razgovora s Jovankom, za koju kaže da će vječno ostati misterija.

Do njihovog prvog susreta došlo je nakon Titove smrti, kada je ona, povodom Titove ostavštine, došla kod Filinog oca Filote.

Jovanka Broz i Tito Radovi Top News Misterij vile u kojoj je Titova udovica provela zadnje dane

"Došla je kod nas 1983. godine, a naš ured joj je, kako nam je tada rekla, preporučio Tito. Rekao joj je: 'Ako ti se ikada nešto dogodi, idi kod Filote File, on se nikoga ne boji.' Nakon smrti mog oca, željela je da je ja nastavim zastupati. Tako je i bilo. Ona je na mene, od početka do kraja, ostavljala dojam da je žrtva. I bila je žrtva. A bila je prelijepa žena, imala je neko plemićko držanje, bila je ponosna Ličanka, osoba koja je držala do sebe... Vjerujem da bi bolje prošla da je savila kičmu i da je podržala nekog od pretendenata na Titov tron. Siguran sam da nije imala ni političke aspiracije, niti je imala odgovarajuće obrazovanje da bi upravljala državom. A nedostajao joj je i onaj najvažniji stup - okruženje koje bi je podržalo", kaže Fila.

Voljela Tita do ludila

A koliko je Jovanka bila vjerna i odana Titu, vidjelo se tijekom posjete Francuskoj, kada je otkriveno da Jovanka sa sobom nosi oružje.

"Došlo je do incidenta - na balu je iz Jovankine torbe ispao pištolj, a osiguranje je to brže-bolje pokušalo to prikriti. Tito je, dakle, imao veliko povjerenje u nju, ona je bila zadnja linija njegove obrane, pa je zato kod sebe držala mali pištolj za likvidacije. Ako sve službe zakažu, ona ga je trebala zaštiti svojim životom, da pogine za njega... Ona je Tita voljela do ludila i nikako se ne može reći da je s njim bila radi interesa."

Do presudnog trenutka u obračunu 'malih titića' - kako Fila naziva one koji su pokušavali naslijediti Tita - sa Jovankom došlo je 1977. godine. To se dogodilo na Brijunima, pred Titov put u Kinu, kada je na važnom sastanku odlučeno da on prvi put u posjet nekoj državi ide bez supruge. Brozova je tada ministra unutarnjih poslova Franju Herljevića upitala što se to zapravo događa.

Tito i Jovanka | Author: Povijesni arhiv Povijesni arhiv
"Njegov odgovor je bio brutalan, ali i prostački. Rekao joj je: 'Lička kurvo, sada ćemo se obračunati s tobom. Samo još da otkrijemo tvoje veze', navodi Fila.

Od tada, tvrdi Fila, Jovanka više nikada nije vidjela Tita jer joj to nije bilo dozvoljeno.

"Tito se potom iselio iz kuće u Užičkoj. Ona je pokušavala doći do njega, ali nijedanput joj to nije uspjelo. Izmišljotina su priče da je kasnije, kada je Tito bio u bolnici, došla u Ljubljanu, tražeći da je primi, a on je to, kao, odbio. On je umro, a nisu se vidjeli."

Fila navodi i da su Titu više puta pokušavali podmetnuti da potpiše papire za razvod braka, pa su to čak činili i dok je bio u bolnici, ali je on to svaki put odbio napraviti. Jovanka je sve znala i tumačila to kao njegovu ljubav i poštovanje prema njoj.

Ubrzo nakon Titove smrti, ona je izbačena iz kuće u beogradskoj Užičkoj ulici u kojoj je s njim živjela 35 godina. Istjerana je tijekom noći, uz prijetnju pištoljem i, kako je sama tvrdila, bez bilo kakvih stvari. 

Tito na brodu Galeb Misterij Life Tajna Titovog groba: Zašto na njemu nema petokrake?

Kasnije se ispostavilo da je ipak dobila nešto stvari, a nakon dvije godine borbe dali su joj i neku garderobu, ali sa rasparanim porubima jer su tražili skrivene mikrofilmove - optuživali su je, naime, da radi za tajnu službu, pa su htjeli vidjeti dokud sežu njene veze. Uzeli su joj dokumente, pa čak i telegrame sućuti, kao i fotografije na kojima je Tito, a dali su joj one na kojima je ona sama. Svojevremno se čak govorilo da Jovanka radi za ustaše i da ju je u Titovo okruženje 'podmetnuo' Ante Pavelić.

"Nisu htjeli da se vidi da je ona ikada postojala. Pokušali su očistiti Titovu biografiju. Htjeli su napraviti postav u Muzeju "25. maj" tako da nje nigdje ne bude, da ljudi steknu dojam da se Tito nikada nije oženio“, kaže Fila.

"Nakon što je izbačena iz kuće, sef u kući je nasilno otvoren. U njemu je bilo jako važnih dokumenata, ali i jedno Titovo pismo koje je u sefu ostavljao svaki put kada bi išao na neki put. Govorio joj je: 'Ako mi se nešto dogodi, pročitaj ovo.' Kada bi se vratio s puta, uzeo bi to pismo nazad sebi i vraćao ga je opet prilikom sljedećeg putovanja. Ona nikada nije pročitala sadržaj pisma, nije ga otvorila. A to pismo je, ako sam dobro shvatio, bilo zapravo neka vrsta političkog testamenta. Ali, eto, nakon otvaranja sefa, tom pismu se gubi trag, netko ga je vidio i brže-bolje ga maknuo", otkriva Fila.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar izvidnik1
  izvidnik1 21:04 09.Ožujak 2020.

  nema više Zločinca tite, Zločinačke tvorevine jugoslavije koju su stvorili Zločinci partizani na temelju Zločinačke komunističke ideologije i svi koji te zločince podržavaju su Zločinci i novi fašisti.

 • Avatar izvidnik1
  izvidnik1 21:04 09.Ožujak 2020.

  nema više Zločinca tite, Zločinačke tvorevine jugoslavije koju su stvorili Zločinci partizani na temelju Zločinačke komunističke ideologije i svi koji te zločince podržavaju su Zločinci i novi fašisti.

 • Avatar kvasac40
  kvasac40 13:05 07.Prosinac 2019.

  Tito živi vječno!!