Life
20582 prikaza

Maršalov unuk otkrio: Tito je popovima dijelio Mercedese

Tito 1974., otvaranje mosta 25. Maj
Stevan Kragujević/ CC BY-SA 3.0
Titov unuk se u tv emisiji raspričao o djedu i otkrio do sada nepoznate stvari o svom djedu

Joška Broz, unuk nekadašnjeg doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, otkrio u televizijskoj emisji što mu je djed priznao kao svoju najveću grešku, ali i brojne druge stvari o partiji, Jovanki, Titovom sprovodu, Ustavu iz 1974., Kući cvijeća...

U nastavku pročitajte dio onog što je otkrio.

Ustav 1974.

Poslije prve operacije pitao sam Tita koja mu je najveća greška.

"To što sam pustio Ustav iz 1974. Deset dana je stajao kod mene na stolu, a ja ga nisam potpisao. A taj ustav je bio početak kraja i Jugoslavije i partije i republika..."

On taj ustav nije htio potpisati. Na moje pitanje zbog čega nije stavio veto, Tito mi je rekao:

"Ja kao demokrat nisam htio dozvoliti da budem nadglasan u Skupštini. A mogao sam staviti veto... Greška je bila što nisam", rekao je Joška Broz na TV Happy i nastavio:

Mika Špiljak i Kiro Gligorov su potpisali ustav a cijelu priču su izgurali Kardelj i Stevo Krajačić.

Stevo Krajačić je čovjek koji je radio iz sjene, koji je namjestio Rankovića i mnoge. Uspio je Tita posvađati sa najbližim ljudima, a evo kako. Došao je kod Rankovića i rekao:

"Marko, slušaj, trebalo bi starom postaviti neke uređaje... Godine su u pitanju, znaš da mu se nešto ne dogodi a da mi ne vidimo... Čisto da imamo kontrolu."

Tito i Jovanka Maršalove tajne Life Sve Titove ljubavi: Imao pet žena, a umro je sam

I poslije toga Ranković je smijenjen, a ti uređaji su postavljeni i u WC i u kupatilo.. Ranković jednu lošu riječ nije rekao o starom. Oni su bili kumovi. I poslije tog smjenjivanja su ostali vjerni jedan drugome jer su obojica znali pozadinu svega.

To je meni i Ranković rekao.

Tito i Jovanka

Jednim djelom je i Jovanka kriva za to što su kasnije ona i Tito bili razdvojeni. E sad priče da je Jovanka bila željna vlasti je laž. Ona je njega jako voljela i onda je u jednom trenutku ta ljubav prešla u paranoju.

Ona je sve željela napraviti da njega zaštiti. U toj svojoj želji ona je pretjerivala u mnogim stvarima. Tako je došlo i do onog spiska. To je spisak ličkih generala koja je ona napravila sa Đokom Jovanićem kako bi oni bili u najbližem osiguranju da bi ga zaštitili. E to su koristili Dolanc i Ljubičić koji su bili protiv toga.

Jovanka je sve čula što pričaju ovi kad izađu van, pa zakulisne priče i ona je prenosila to Titu.

Tito je Jovanku jako volio i to razdvajanje mu je jako teško palo. Ja to najbolje znam. On se nikada nije službeno razveo od nje. On je njoj rekao nekoliko puta da ona treba brinuti o osoblju u kući ali da se u politiku ne miješa.

Vidio sam po Titu da mu je bilo teško. Dođem kod njega i onda sjedimo i šutimo. I samo u jednom trenutku kaže:

- Uh, što joj je to trebalo...

Zbog nje skroro nije dolazio u Beograd, a u Ljubljani je nije želio vidjeti.

Jovanka je bila protiv Ljubičića i Dolanca i dokazalo se da je bila u pravu. Na pogrebu im nije htjela niti ruku pružiti. Postojao je veliki pritisak da Jovanka ne bude na Titovom sprovodu. Kao što je bio pritisak da se ona ne pokopa pored Tita.

Ja sam prvi rekao da ona na to ima pravo kao njegova zakonita žena.

Pogledajte pod kakvom je torturom ona živjela, pogledajte gdje je živjela. A to je sve zato jer su se bojali da ona ne objavi sve ono što zna.

O Titovom pogrebu

Te priče da on nije pokopan u Kući cvijeća i da nije umro 4. maja već dva mjeseca ranije su gluposti.

Djed je umro tog jutra, 4. svibnja. Trećeg svibnja navečer su mu proradili očni kapci. Počeli su se micati. Pitao sam doktore što to znači i objasnili su mi da su to zadnji trzaji. I sutradan ujutro je umro. Nemoj da mi sad netko priča neke gluposti.

Što se pogreba tiče... Tito je ubačen u metalni sanduk koji je zavaren. A onda onaj načelnik nekadašnje Državne bezbednosti, ono smeće, priča kako je tu stavljen pijesak, kako je narod prevaren. Nisam se odvajao od tog kovčega do pogreba. Kad je završen prvi dio pogreba nije bila stavljena ona stijena... Poslije je noću u dva ujutro došla dizalica i tu stijenu od devet tona stavila i ja sam tek onda otišao kući.

Zašto ne puste mrtvog čovjeka na miru. Nema dana da ga neko ne spomene.

Znak na ploči

Kad smo 1979, poslije posjete Kubi, na terasi Kuće cvijeća stajali Ljubičić, Tito, ja i još netko, onda je deda pitao - Što ono gradite tamo?

- Muzej, rekao je Ljubičić.

- Mauzolej?

- Ne, ne druže predsjedniče, gradimo muzej.

- Ja želim ovdje biti pokopan, rekao mu je Tito.

A zvijezda petokraka nije stavljena jer je prvo bila napravljena tako da je izgledala kao kutija šibica... I to se tako zatvaralo. Da su stavili zvijezdu ona nikad ne bi izgledala kao prava zvijezda, jer zbog tih šina to ne bi izgledalo kako treba...

I djed nije bio mason, to su gluposti.

Mercedes za patrijarha Germana

Djed nije bio vjernik. Imao je onu uzrečicu - Boga mu...

Tito je brinuo o crkvenim velikodostojnicima. Kada je patrijarh German izabran on je pitao:

- U čemu se vozi German?

- U fići...

- Odmah da ste mu dali Mercedesa iz garaže, rekao im je Tito.

Slavljenje blagdana se nije branilo. Čak sam mu i ja govorio da sam išao kod nekoga slaviti.

A ljudi danas napadaju Tita jer im treba opravdanje za njihovu nesposobnost.

Članak je u cijelosti prenesen sa Kurira.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • BESTpartizan 19:51 10.Ožujak 2019.

  popovi su uvijek dobro živjeli

 • Avatar kvasac40
  kvasac40 19:41 10.Ožujak 2019.

  Sretan sam što sam živio i radio za vrijeme Tita.Vječna mu slava!