Life
993 prikaza

Junak trijumfa nad Španjolskom na terapiji na -160°C

Ivan Perišić u kriokomori
Instagram
Tri utakmice u samo devet dana, nogometaši na oporavak potom idu u kriogenu komoru u tekući dušik

Ivan Perišić na Europskom prvenstvu u Francuskoj igra urpavo čudesno, a svojom objavom na Instagramu prikazao je kako se oporavlja nakon sat i pol vremena užasnih fizičkih napora kojima je izložen u svakoj utakmici. Objavio je, naime, sliku sebe tijekom terapije u kriosauni, za koju nam bivši liječnik Dinama dr. Ivica Smodek objašnjava da je riječ o terapiji tekućim dušikom.

"Krioterapija se počela primjenjivati još u 17. stoljeću, te se danas primjenjuje u sportu usporedo s korištenja leda", kazao nam je Smodek. "Krioterapija smanjuje upalu mišića i ubrzava njihov oporavak... Zapravo, djeluje protuupalno i kao kratkotrajni analgetik, jer hlađenje dovodi do usporavanja metabolizma i smanjenja metaboličkog stresa nakon vježbanja."

Mliječna kiselina se brže razgrađuje, stisnute krvne žile smanjuju stvaranje edema, čime se sprečavaju veća oštećenja mišića. Poboljšava neruomišićne reakcije pa sportaš brže reagira. Sličnu je metodu kao i Perišić na ovom Euru koristio i Gareth Bale, koji je Velšane svojim golovima odveo do prvog mjesta u skupini B. I Bale je na Instagramu kao i Perišić objavio sliku s tretmana.

Jedina je razlika bila u temperaturi. Kod Perišića je ona bila namještena na minus 160, a kod velškog majstora na minus 161. Vrhunski sportaši po mnogočemu su superljudi, pa se oporavljaju baš poput Supermana, koji je odlazio u Utvrdu samoće na Arktiku kako bi se "rashladio" od bitaka.

Jedan tretman u kriokomori po mišiću stoji oko 100 dolara, malo manje od 700 kuna, tako da za cijelo tijelo u SAD-u tretman stoji i do 1500 dolara. U SAD-u to koriste gotovo svi vrhunski sportaši. Njihovi bogati klubovi si, naravno, bez problema mogu priušiti da plate tretman za cijelo tijelo za cijelu momčad. Njima je to sitniš. "Cijena kriosaune se kreće od 16.500 do 42.000 eura", otkrio nam je Smodek.

Neke kriosaune mogu stajati i više od 100.000 eura. "Drugi dan nakon utakmice igrači ulaze na minus 90 po 30 sekundi. Nakon odmora po dvije minute na minus 135 stupnjeva. Nakon masaže i bicikla ponovno idu na tretman na minus 90, a zatim na minimalno minus 135. Na genitalije se stavi plastika, a zaštita ide i na ruke, koljena, sve zglobove", objasnio nam je kako to ide Miljenko Rak, kondicijski trener u reprezentaciji i West Hamu.

Kondicijski trener Luka Radman svojedobno je pričao da su nogometni reprezentativci slično radili i 1998. "Imali smo bazene s toplom i hladnom vodom, jacuzzije... To vam je kao da stavite umorne noge u lavor s hladnom vodom. Regeneraciju je potrebno provoditi kad se nakupi umor. Nije je potrebno ponavljati na svakom treningu jer se usporava prirodni samooporavak."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.